Nacházíte se:  Úvod    Cenu za nejlepší energeticky efektivní inovační exponát patří Ústavu jaderného výzkumu Řež za TriHyBus – trojitě hybridní vodíkový autobus

Cenu za nejlepší energeticky efektivní inovační exponát patří Ústavu jaderného výzkumu Řež za TriHyBus – trojitě hybridní vodíkový autobus

Publikováno: 14.9.2010
Rubrika: , Elektromobility

Zahajovací večer byl příležitostí pro slavnostní udělení ocenění Zlatá medaile MSV a Zlatá medaile IMT. Vedle pěti vystavujících firem byla oceněna také osobnost českého strojírenství.
 

Pondělní večer vyvrchol napjatě očekávaným vyhlášením vítězů soutěže Zlatá medaile MSV 2010. Slavnostní chvíli uvedlo vystoupení prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla, který zdůraznil nezbytnost kreativity a flexibility v konkurenčním boji. „Jako spoluvyhlašovatelé prestižní soutěže Zlatá medaile MSV si uvědomujeme, že tuzemské firmy byly a mnohé stále ještě jsou vystaveny dopadům globální recese a oživení české ekonomiky je stále ještě křehké a ohrožené řadou rizik. Pro majitele a manažery těchto firem je současná doba výzvou k hledání nových cest a východisek ve stále ostřejší konkurenci. České firmy, a potvrzují to i evropská srovnání, z ní vycházejí se štítem, a to spolu s takovými zeměmi jako je právě Rakousko, Německo a Dánsko. Kdo chce uspět v konkurenční soutěži, musí být schopný odpovědět na nové trendy, musí být kreativní a flexibilní,“ konstatoval Jaroslav Míl. První ocenění Zlatá medaile 2010 za nejlepší energeticky efektivní inovační exponát patří Ústavu jaderného výzkumu Řež za TriHyBus – trojitě hybridní vodíkový autobus. Devítičlenná hodnotitelská komise v tomto případě ocenila městský autobus s unikátním elektrickým trojitě hybridním pohonem, který je napájen z vodíkového palivového článku, baterií a ultrakapacitorů. Autobus bude provozován na pravidelné městské lince v Neratovicích, ale až do pátku si jej návštěvníci veletrhu mohou prohlédnout na volné ploše P.

Zlatou medaili MSV pro inovační komerční produkt bez dalšího omezení letos mimořádně získali dva vystavovatelé. Švýcarská společnost Afleth Engineering byla oceněna za stroj Fehlmann Picomax 825 Versa, který je ideální pro dynamické HSC frézování a obrábění těžko obrobitelných materiálů. Firma Hexagon Metrology získala Zlatou medaili za mobilní měřicí stroj Romer Absolute Arm, typ 7525. Jde o nejpřesnější šestiosé mobilní měřicí rameno s patentovanou nekonečnou rotací ve všech hlavních osách a zároveň první měřicí rameno, které není nutné před měřením inicializovat.

Zlatou medaili MSV 2010 za nejlepší exponát, který je prokazatelně výsledkem spolupráce firem s českými výzkumnými organizacemi, převzal ředitel Leteckého ústavu Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně Prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc. Oceněným exponátem je bezpilotní experimentální letoun VUT 001 Marabu realizovaný na půdě Vysokého technického učení v Brně ve spolupráci s průmyslovými partnery. Unikátní letoun má sloužit především k dalšímu vývoji a testování systémů pro provoz bezpilotních prostředků v běžném vzdušném prostoru. Prohlédnout si jej můžete v pavilonu A1 v rámci projektu Transfer technologií a inovací.

Čtvrtá Zlatá medaile MSV navazuje na Ocenění za celoživotní přínos československému strojírenství, které vzniklo z iniciativy redakce časopisu MM Průmyslové spektrum. Zlatou medaili MSV 2010 pro osobnost převzal za svou celoživotní technickou tvůrčí práci a inovační činy Prof. Ing. Jaromír Houša, DrSc. Laureát se již 46 let věnuje vědecké a pedagogické činnosti na Fakultě strojní ČVUT v Praze a je zakladatelem Výzkumného centra pro strojírenskou výrobní techniku a technologii, které vede od počátku jeho činnosti v roce 2000. Současně je spoluzakladatelem České technologické platformy strojírenství - Společnosti pro obráběcí stroje a zakladatelem Technologické platformy strojírenská výrobní technika. Ve svých v 73 letech je pracovně stále velmi aktivní a s úspěchem vede výzkumné centrum při ČVUT v Praze.

Všem oceněným pogratulovali prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl a rektor VUT v Brně Karel Rais jménem vyhlašovatelů soutěže Zlatá medaile MSV a generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš.

Svaz strojírenské technologie jako spolupořadatel Mezinárodního veletrhu obráběcích a tvářecích strojů IMT ocenil nejlepší exponát letošního ročníku Zlatou medailí IMT 2010. Úspěšným vystavovatelem se stala společnost Tajmac – ZPS s vertikálním obráběcím centrem MCV 1800 Multi. Tento nový představitel řady multifunkčních center je předurčen k obrábění rozměrných a tvarově složitých dílců v oborech klasického strojírenství a energetiky. „Je to pro nás velký úspěch, závazek do budoucna a znamení, že jdeme správným směrem,“ komentoval ocenění technický ředitel společnosti Tajmac – ZPS Zlín Radomír Zbožínek. „Základy naší firmy položil před 107 lety pan Tomáš Baťa, a jestli bylo pro Baťův koncept něco charakteristické, pak určitě obrovská podpora výzkumu a vývoje. Snažíme se tohoto směru držet i v současném nelehkém období. Při dopadu krize jsme museli šetřit na všech nákladových položkách, ale jedinou nekrácenou částkou byly náklady na výzkum a vývoj. Proto jsme rádi, že toto úsilí bylo završeno oceněním jednoho z vyvíjených produktů cenou Zlatá medaile IMT 2010.“

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Cenu za nejlepší energeticky efektivní inovační exponát patří Ústavu jaderného výzkumu Řež za TriHyBus – trojitě hybridní vodíkový autobus (36x)
Zahajovací večer byl příležitostí pro slavnostní udělení ocenění Zlatá medaile MSV a Zlatá medaile IMT. Vedle pěti vysta...
Studentské formule ČVUT v Praze přivezly z Mostu zlatou a stříbrnou medaili Studentské formule ČVUT v Praze přivezly z Mostu zlatou a stříbrnou medaili (29x)
Ve dnech 13. až 17. srpna se na polygonu u Autodromu Most konal mezinárodní závod studentských formulí Formula Student C...
Elektromobilita – regulatorní rizika na nově vznikajícím trhu s dobíjením elektromobilůElektromobilita – regulatorní rizika na nově vznikajícím trhu s dobíjením elektromobilů (27x)
Nedávným nastavením evropských emisních norem pro automobilky byl zřejmě s definitivní platností potvrzen trend, který j...