Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Investice ČEZ Obnovitelné zdroje do malých vodních elektráren dosáhnou více než půl miliardy korun

Investice ČEZ Obnovitelné zdroje do malých vodních elektráren dosáhnou více než půl miliardy korun

Publikováno: 9.9.2007, Aktualizováno: 27.4.2009 14:21
Rubrika: Vodní

Více než 540 milionů korun hodlá v následujících letech investovat do rozvoje svých malých vodních elektráren (MVE) společnost ČEZ Obnovitelné zdroje. Hlavním cílem investic je zvýšení provozní efektivity a nárůst výroby.

V průběhu let 2007 – 2010 chce společnost ČEZ Obnovitelné zdroje investovat do rekonstrukcí a technologických úprav svých malých vodních elektráren více než 540 milionů korun. Hlavním cílem investic je zvýšit instalovaný výkon a provozní efektivitu elektráren.
Už v průběhu roku 2006 realizovala společnost ČEZ Obnovitelné zdroje rekonstrukci tří malých vodních elektráren. Zároveň s tím postavila u Plzně na řece Berounce novou vodní elektrárnu Bukovec. V následujících letech plánuje společnost úpravy a rekonstrukce na dalších jedenácti malých vodních elektrárnách. Nejrozsáhlejší investice budou směřovat do MVE Předměřice, Spytihněv a Veselí nad Moravou.
„Celkově se díky investicím zvýší instalovaná kapacita našich malých vodních elektráren o 6,5% na 47,2 MW,“ řekl generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák.
Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje dodala do sítě v prvním čtvrtletí roku 2007 64 milionů kWh ekologicky čisté elektrické energie z vodních elektráren, což odpovídá roční dodávce elektřiny pro více než 18 tisíc domácností. Elektrárnám se dařilo hlavně díky zimě bez extrémních mrazů a kalamit.

Plánované investice ČEZ Obnovitelné zdroje do MVE
Rok 2007 – 2008 ... 340 mil. Kč
Rok 2009 – 2010 ... 200 mil. Kč

Profil ČEZ Obnovitelné zdroje
Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje, která patří do Skupiny ČEZ, vyrábí stoprocentně čistou a ekologickou energii. Dceřinou společností ČEZ se stala od 1.1.2006. Zelenou energii vyrábí v 21 vodních elektrárnách a ve svých záměrech počítá zejména s větrnou energetikou, využitím biomasy a bioplynu.
Skupina ČEZ plánuje v následujících 15 letech investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů energie celkem až 30 miliard korun. Z toho zhruba 20 miliard korun na výstavbu nových větrných elektráren, které mají v nejbližším období největší potenciál rozvoje.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (50x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (39x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...
„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“ (38x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Petr Maralík, ředitel OJ Vodní elektrárny ČEZ, a. s....