Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    HANNOVER MESSE 2011 - Nanotechnologie na postupu

HANNOVER MESSE 2011 - Nanotechnologie na postupu

Publikováno: 8.3.2011
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Na veletrhu HANNOVER MESSE 2011 bude nanotechnologie prezentována v rámci veletrhů MicroNanoTec, Research & Technology a SurfaceTechnology. Nanotechnologie poskytují už dnes významné služby. Při hypertemii, léčbě rakoviny na bázi nanočástic, při prosté úpravě pitné vody pomocí nanoporézních filtrů nebo při ochraně proti korozi pomocí keramických nanovrstev, které nahrazují toxický chróm nebo nikl. Nanotechnologie se využívají také ve větrných elektrárnách, jejichž rotory jsou stále větší a díky uhlíkovým nanomateriálům může být jejich konstrukce stabilní a přitom velmi lehká. Spolková ministryně výzkumu profesorka Dr. Annette Schavan zdůrazňuje v akčním plánu ´Nanotechnologie 2015´ Spolkového ministerstva vzdělávání a výzkumu (BMBF), že nanotechnologie v sobě skrývají potenciál a významným způsobem mohou přispět k řešení technologií. A to ve zdravotnictví, ochraně životního prostředí a klimatu, zajišťování dodávek energie, v mobilitě, která je ohleduplná k životnímu prostředí a energeticky úsporná a v oblasti trvale udržitelného zemědělství.

Nejvýznamnější světová událost technologií se uskuteční v Hannoveru 4. – 8. dubna 2011. Veletrh HANNOVER MESSE 2011 je spojením třinácti předních veletrhů na jednom místě: Industrial Automation, Motion, Drive & Automation, Energy, Power Plant Technology, Wind, MobiliTec, Digital Factory, ComVac, Industrial Supply, CoilTechnica, SurfaceTechnology, MicroNanoTec a Research & Technology. Hlavními tématy veletrhu HANNOVER MESSE 2011 jsou průmyslová automatizace, energetická technika, technologie pohonu a fluidní technika, průmyslové subdodávky a služby, technologie budoucnosti. Partnerskou zemí veletrhu HANNOVER MESSE 2011 je Francie.

Trh produktů IVAM (v hale č. 6)
Trh produktů IVAM „Mikro- a nanomateriály“ poukáže mimo jiné na nové trendy a aplikace v oblasti „Nano for Industry“. Optické měřící systémy 3D s rozlišením až do pásma nanometrů předvede společnost NanoFocus AG. Flexibilní a robustní systémy jsou ideální pro měření hrubosti podle normy „DIN EN ISO“ a pro analýzy mikrogeometrie, topografie a síly vrstev funkčních technických povrchů. Charakteristika mikrostruktur a nanostruktur je přitom možná bez přípravy vzorků nejen v laboratoři, ale i ve výrobním prostředí. Téměř ve všech průmyslových odvětvích se uplatňují měřící systémy NanoFocus, například také v oblasti medicínské techniky, elektroniky, solární energie, mikrosystémové techniky nebo v automobilovém průmyslu. „Na veletrhu HANNOVER MESSE organizuje IVAM Centrum nanotechnologie a mikrotechnologie, kterého se zúčastní více než 40 podniků a ústavů. Uživatelé si sem mohou přijít pro řešení výrobních technologií nebo problematiky energetické účinnosti, “ říká Dr. Uwe Kleinkes, jednatel Odborného svazu mikrotechniky IVAM.

NANO scéna (hala č. 6)
Na Scéně NANO (Schauplatz NANO) představí podniky jednotlivých zemí a mezinárodní podniky, které se zabývají nanotechnologiemi, řešení a aplikace na bázi nanotechnologie, které je možné uvést na trh. Společnost Nanogate Industrial Solutions GmbH představí například inovační řešení povrchů v rámci zvyšování energetické účinnosti. Přitom jde o zušlechťování kovových povrchů, které i při největší zátěži kondenzáty zabraňují korozi hliníku a ušlechtilé oceli. Zušlechťování povrchu usnadňuje nejen čištění jako takové, ale i na více než dvojnásobek prodlužuje intervaly mezi čištěním. „Naší platformou SchauPlatz NANO chceme zviditelnit využívání nanotechnologií v průmyslu a současně k jejich využívání motivovat, “ říká Ronald Beiersdorff, organizátor přehlídky „SchauPlatz NANO“.

WON – World of Nano (hala č. 2)
Novinky svého vývoje, produkty a inovace předvedou na veletrhu Research & Technology mezinárodní podniky a instituce jakož i VDI Technolo¬giezentrum GmbH prostřednictvím tématické kampaně „Welcome to Nanotech Germany“ uskutečněné z pověření BMBF (Spolkového ministerstva vzdělání a výzkumu). Ústředním exponátem bude skleněný model vozidla, který dokonale zobrazuje šíři aplikačních možností. K tématické oblasti „Nové materiály a nanotechnologie ve vztahu k člověku a zdraví“ bude vystaven exponát na společném stánku World of Nano v hale č. 2. Společnost Zoz GmbH jako přední firma, která nabízí materiály s nano¬strukturou, představí téma Future-Transportation a Renewable-Autonomic-Energy-Plant. Základem je ukládání energie ve vodíku prostřednictvím kombinovaných materiálů s nanostrukturou.

Na přehlídce World of Nano bude zastoupena rovněž Brazílie. Během veletrhu HANNOVER MESSE budou moci návštěvníci diskutovat o brazilsko-německé kooperaci s členy brazilské delegace. Druhý den veletrhu (úterý 5. dubna 2011) se bude konat na stánku tech-transfer v hale č. 2 „Německo-brazilské inovační fórum nanotechnologií“. Spolkové ministerstvo vzdělání a výzkumu na veletrhu zorganizuje jako doprovodnou akci fórum k „Německo-brazilskému roku vědy, technologií a inovací“.

Kluster NanoMikro+Werkstoffe NRW (Nano- a mikromateriály) (hala č. 2)
Na společném stánku ´NanoMikro+Werkstoffe´ (nano- a mikromateriály) budou středem pozornosti nové výrobní materiály, nanoenergie a nanoanalytika. Na¬notechnologie v energetice mohou jednak pomoci zvýšit energetickou účinnost současných forem energie a jednak najít zcela nové cesty ve využívání obnovitelných energií. Například prostřednictvím zlepšení procesů přeměny energie na mezních plochách a površích optimalizovaných výrobních materiálů pomocí nanotechnologie. Spolu s Centrem NanoEnergieTechnik (NETZ, Duisburg-Essen) představí vystavovatelé novinky z oblastí termoelektriky a technologie výroby baterií. „21 podniků, výzkumných pracovišť a vysokých škol ukáže na veletrhu HANNOVER MESSE budoucnost nano¬technologie, “ říká Harald Cremer, manažer zemského klustru NanoMikro+Werkstoffe.NRW. „Nanotechnologie motivují růst především v energetické technice, ekologické technice, zdravotnickém výzkumu, medicínské technice, v optických technologiích a ve výrobních materiálech,“ říká H. Cremer.

nanoTruck (hala č. 2)
Na veletrhu HANNOVER MESSE 2011 bude hostem Spolkové ministerstvo vzdělání a výzkumu se spolkovou informační kampaní určenou nanotechnologiím „nanoTruck – hightech z nanokosmu“. Součástí programu budou prohlídky rozsáhlé přehlídky exponátů, job¬talks o možnostech kariéry v oboru nanotechnologií, laserová show, filmová představení a diskuse vědci o aktuálních otázkách nanotechnologie.

Kontaktní osoba: Eva Václavíková, zastoupení Deutsche Messe v ČR, Myslbekova 7, 169 00 Praha 6, tel.+fax: 220 510 057, info@hf-czechrepublic.com

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (68x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (42x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...