Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Hannover Messe 2011 - Condition Monitoring Systems

Hannover Messe 2011 - Condition Monitoring Systems

Publikováno: 9.3.2011
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Technologie, materiály

Jedním ze stěžejních témat veletrhu Motion, Drive & Automation (MDA), který se uskuteční v rámci veletrhu HANNOVER MESSE 2011, budou technologie ke sledování stavu strojů a zařízení tzv. „Condition Monitoring Systems“ (CMS). Jako podstatná součást meziodvětvového veletržního tématu „Smart Efficiency“ přispívá tato technologie průběžného sběru dat a vyhodnocování informací o stavu strojů a jejich komponent významnou měrou k zvyšování účinnosti výroby. „Požadavek provozovatelů stálého zvyšování produktivity, připravenosti zařízení a bezpečnosti procesů vyžaduje vysokou míru spolehlivosti a bezpečnosti strojů. Z toho důvodu je důležité sledovat stav komponent celých systémů, aby bylo možno cíleně plánovat údržbářské práce a zabraňovat případným výpadkům zařízení. Tímto způsobem dochází ke snižování nákladů na údržbu a vznikají tak jednoznačné ekonomické výhody pro provozovatele strojů a zařízení. Fórum MDA s přednáškovým programem v hale č. 24 se bude zabývat technologií CMS s příklady z praxe pod heslem ,z průmyslu pro průmysl’ ,“ říká o potenciálu technologie Condition Monitoring Peter-Michael Synek, který zastupuje Fórum Mechatroniky Svazu německých výrobců strojů a zařízení (VDMA).

Společnost National Instruments představí na veletrhu MDA moduly pro měření hluku a vibrací jako součást procesu sledování stavu strojů, Condition Monitoringu, které mohou být připojené k měřiči zrychlení a mikrofonům. Robustní průmyslová platforma PXI podporovaná PC je kombinací výkonnostních znaků elektrické sběrnice PCI s robustním modulárním šasi CompactPCI ve formátu Eurocard. Modul je vybaven funkcemi pro kondicionování signálu IEPE, rozlišením 24-bit, antialiasing filtry a dynamickým pásmem 118 decibelů. Využívá se například při kontrole výroby, kontrole zařízení, v letecké dopravě a kosmonautice nebo automobilismu.

Společnost Hydag nabídne komponenty, systémy a specifické aplikační servisní práce pro systémy CMS ve fluidní technice. Vystavovat bude mimo jiné přenosné servisní přístroje FluidControl Unit FCU 1310 k měření znečištění pevných látek a nasycenosti vody v hydraulických systémech a senzorech MCS MetallicContamination-Sensor MCS 1000 k detekci metalického znečištění pevných látek.

Společnost ARGO-HYTOS je na veletrhu MDA zastoupena systémy pro spolehlivé posuzování stavu tlakových a mazacích médií. S mobilním servisním přístrojem UMPC 045 je možno například snadno plnit a čistit oleje k údržbě hydraulických součástí a mazacích zařízení. Integrovaný monitor částic přitom průběžně sleduje čistotu oleje. Data mohou být během měření přenášena na PC, zobrazena v grafech nebo tabulkách a ukládána. Přídavný modul kontroluje třídu cílové čistoty a signalizuje překročení pomocí signalizační světla.

Společnost Bosch Rexroth představí rozšiřitelný Condition-Monitoring-System, který je přímou součástí řízení. Kromě nutných zdrojů ke sledování, analýze a ukládání dat má řídící systém k dispozici možnosti pro aktivní provádění testů na zařízení. Tímto způsobem lze shromažďovat výsledky testů a po celou životnost zařízení porovnávat reakce systému. Díky využívání stávajících funkcí inteligentních servopohonů pro zjišťování měřených hodnot není u integrovaného CMS nutná další senzorika. Kromě včasného rozpoznání závad podporuje systém rovněž optimalizaci energetické a výrobní účinnosti zařízení.

Společnost PRÜFTECHNIK využívá pro rozsáhlou údržbu kombinaci monitorování stavu zařízení prostřednictvím systému Condition Monitoring s důslednou aplikací metody FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) a sledování Life-Cycle-Costs. To v praxi vede k větší připravenosti a spolehlivosti strojů a zařízení a současně k lepším možnostem údržby a bezpečnosti (RAMS – Reliability, Availability, Maintainability, Safety). Firma předvede pro uskutečňování této strategie mimo jiné software CMS OMNITREND a platformu měřících přístrojů VIBXPERT.

O veletrhu HANNOVER MESSE
Nejvýznamnější světová událost technologií se uskuteční v Hannoveru 4. – 8. dubna 2011. Veletrh HANNOVER MESSE 2011 je spojením třinácti předních veletrhů na jednom místě: Industrial Automation, Motion, Drive & Automation, Energy, Power Plant Technology, Wind, MobiliTec, Digital Factory, ComVac, Industrial Supply, CoilTechnica, SurfaceTechnology, MicroNanoTec a Research & Technology. Hlavními tématy veletrhu HANNOVER MESSE 2011 jsou průmyslová automatizace, energetická technika, technologie pohonu a fluidní technika, průmyslové subdodávky a služby, technologie budoucnosti. Partnerskou zemí veletrhu HANNOVER MESSE 2011 je Francie.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...