Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    GE Energy, Coca Cola Hellenic a ContourGlobal slaví spuštění své první evropské kogenerační elektrárny

GE Energy, Coca Cola Hellenic a ContourGlobal slaví spuštění své první evropské kogenerační elektrárny

Publikováno: 12.10.2009
Rubrika: Tiskové zprávy

V souladu s iniciativou Evropské unie usilující o snížení emisí dnes (7. 10. 2009) společnosti GE Energy, Coca-Cola Hellenic Bottling Company S.A. a energetická společnost ContourGlobal oslavily otevření nové kogenerační elektrárny v plnírně společnosti Coca-Cola Hellenic v rumunské Ploiesti.

Rumunská kogenerační elektrárna na zemní plyn představuje první ze skupiny 15 elektráren pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, které budou vybudovány v rámci výrobních závodů společnosti Coca-Cola Hellenic ve 12 evropských zemích.
Kogenerace je z podstaty energeticky efektivnější než využívání oddělených zdrojů pro výrobu elektřiny a tepla. Díky tomu se jedná o efektivní strategii bránící znečišťování prostředí. V důsledku toho Evropská unie v posledních letech začala vybízet členské státy, aby modernizovaly své průmyslové a komunální kogenerační systémy a zvýšily tak efektivitu využívání energie a snížily regionální emise.
“Pro tak rozsáhlou energetickou iniciativu jsme potřebovali najít spolehlivého dodavatele vybavení pro výrobu elektřiny, který by dokázal podpořit náš projekt pro Coca Cola Hellenic ve velmi krátkém časovém termínu“, uvedl prezident a výkonný ředitel ContourGlobal Joseph C. Brandt. Každá z plníren používající motory Jenbacher od GE Energy bude schopná eliminovat až 40 procent svých ročních emisí oxidu uhličitého (CO2). To demonstruje jejich odhodlané úsilí snížit uhlíkovou stopu plnicích operací a podpořit tak cíle Evropské unie za současného snížení provozních nákladů díky výrobě vlastní energie ve svých provozech.

Rumunská plnírna Coca-Cola Hellenic


V rámci první fáze kogenerační iniciativy společnosti Coca Cola Hellenic dodá GE Energy společnosti ContourGlobal, která tento projekt iniciovala, 19 plynových motorů Jenbacher, což představuje celkový výkon 58 megawattů (MWel). První dvě kogenerační jednotky Jenbacher od společnosti GE byly instalovány v plnírně rumunské společnosti Coca Cola Hellenic, zatímco ostatní jednotky budou umístěny ve výrobních závodech Coca Coly v dalších šesti evropských zemích: na Ukrajině, v Rusku, Polsku, Řecku, Velké Británii (v Severním Irsku) a v Itálii. Nové kogenerační elektrárny budou zajišťovat vysoce efektivní a spolehlivou dodávku vlastní elektřiny a současně také horké a chlazené vody pro plnírny společnosti Coca-Cola Hellenic. Následné fáze projektu vyžadují vybudování dodatečných kogeneračních elektráren v plnírnách v Rakousku, České republice, na Slovensku a v Srbsku, ale také v africké Nigérii. “Evropská unie klade důraz na význam energetické efektivnosti ve své snaze snížit regionální emise skleníkových plynů, a tak jsme velmi rádi, že naše technologie Jenbacher může pomoci energetickým společnostem a průmyslovým výrobcům, jako jsou ContourGlobal a Coca Cola Hellenic, plnit své energetické a environmentální cíle," řekl Prady Iyyanki, výkonný ředitel divize plynových motorů Jenbacher společnosti GE Energy.
Nová rumunská kogenerační elektrárna je poháněna dvěma tří-megawatovými plynovými motory Jenbacher J620, čímž poskytuje elektrárně spolehlivý zdroj vlastní energie a současně pomáhá podporovat cíle Evropské unie na snížení emisí. Tato iniciativa podporuje cíl Evropské unie, kterým je přijetí přísnějších ekologických závazků členskými státy, aby Evropa mohla do roku 2020 snížit své emise o 20 %.
Plynové motory Jenbacher od GE Energy budou dodány během let 2009 a 2010, přičemž jejich uvedení do provozu se plánuje po dokončení výstavby elektráren. Vybavení elektráren se vyrábí ve výrobním centru GE v rakouském Jenbachu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (73x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (46x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...