Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ENERGETIKA MOST

ENERGETIKA MOST

Publikováno: 28.5.2015
Rubrika: Tiskové zprávy

Pátý ročník konference ENERGETIKA MOST se uskuteční 3. června 2015 v mosteckém Hotelu Širák, pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, a je zařazen do plánu akcí Okresní hospodářské komory Most a Hospodářské a sociální rady Mostecka pro rok 2015. Hlavními tématy budou:

  1. Dopad Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU o průmyslových emisích po jejím vstupu v účinnost od 1. ledna 2016,

  2. Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje a

  3. Energetické využití komunálního odpadu.

Energetika je jedním z nejdůležitějších oborů našeho hospodářství a my jsme přesvědčeni, že konference tohoto typu se mají pořádat nejen v Praze, ale také v místě, kde se těží největší množství energetické suroviny a kde se vyrábí podstatná část elektřiny a tepla," uvádí Oldřich Vojíř, pořadatel konference a současně místopředseda technologické platformy Energetická bezpečnost ČR.

 „Elektřinou a hnědým uhlím náš region zásobuje i další regiony České republiky. Je proto logické, že náš zájem o rozvoj energetiky je trvalý, a že i naše konference má přispět k rozumnému využívání energetických surovin," dodává Vojíř s tím, že již několik let probíhá diskuse nad novelizací energetické politiky státu, a s ní i související surovinové politiky.

Vláda ČR se snaží v surovinové politice popsat disponibilní zdroje, a ty dostupné racionálně využívat. V energetické politice je patrná snaha vlády o rozšíření podílu jaderné energetiky. Tento krok má a bude mít v budoucnu určitý vliv na hnědouhelné zdroje, i když o případném útlumu rozhodne trh. V této souvislosti nelze opomenout otázku paroplynových elektráren, které budou vybudovány a doplní náš energetický mix, s tím, že energetika zaměřená na využívání zemního plynu se bude rozvíjet více v teplárenství než v elektrotechnice.

Přestože Česká republika v rámci Evropské unie patří k nejméně závislým entitám, bezpečná dostupnost použitelných energetických dodávek pro koncového spotřebitele, za tržní cenu, v dostatečném množství a včas bude v budoucnu stále více na pořadu dne. Kybernetická bezpečnost a obrana pak s přinejmenším v oblasti bezpečného přístupu k informacím a ochrany majetku s bezpečností energetickou bezprostředně souvisí, a průnik těchto rovin otevírá aktuální a živé téma.

Na konferenci, kterou organizuje společnost JEAN PAUL WHITECASTLE, vystoupí mimo jiné Ing. Pavlína Kulhánková, ředitelka odboru ekologie Ministerstva průmyslu a obchodu, Ing. René Neděla, ředitel odboru teplárenství Energetického regulačního úřadu, Bc. Kurt Dědič, ředitel odboru ochrany ovzduší  Ministerstva životního prostředí, Prof. Dr.h.c. JUDr. Jan Kříž, CSc., AK Kříž a partneři, Ing. Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení ČR, Mgr. Ing. Miroslav Zajíček, M.A., Ph.D., vedoucí Katedry institucionální ekonomie, fakulta národohospodářská, VŠE Praha, Ing. Josef Gába, člen správní rady Energetické agentury Zlínského kraje, Ing. Tibor Hrušovský, energetický poradce, a další hosté. Více informací na: www.energetikamost.cz.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (69x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (40x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...