Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Energetika 2013 – nastal čas změny?

Energetika 2013 – nastal čas změny?

Publikováno: 3.10.2013
Rubrika: Tiskové zprávy

Seminář EGÚ Brno, a. s., konaný ve dnech 30. 9. a 1. 10. 2013, byl již 17. ročníkem každoročního podzimního setkání významných představitelů české a slovenské energetiky, zástupců státní správy a odborníků z oblasti elektroenergetiky a plynárenství, kterých se v brněnském hotelu Voroněž sešlo přes 360.

Energetika je v mnoha oblastech již na scestí - omezená výstavba nových zdrojů, nepředvídatelnost cen energií, deformovaný trh s elektřinou, vysoká nestabilita investičního prostředí. Tento aktuální stav energetiky vyžaduje, aby byly zahájeny kroky omezující negativní dopady na samotnou energetiku i spotřebitele energií. Široký rozsah projednávané problematiky, přednesených referátů a diskutovaných témat aktuálních problémů v jednotlivých sektorech energetiky vyústil ve formulaci doporučení pro další směrování české energetiky a aktivit, které mají pomoci překonat složitou ekonomickou situaci, ve které energetika hraje jednu z klíčových úloh v celoevropském kontextu.

Závěry a doporučení ze semináře:                                       

  • Je třeba vymezit mantinely dlouhodobého rozvoje energetiky podle ASEK a zabezpečit jejich praktické uplatňování; v případě vybočení analyzovat příčiny a návazně reagovat. Dát v ASEK prioritu podpoře konkurenceschopnosti průmyslu v ČR.
  • Udržet nezávislost České republiky ve výrobě elektřiny jako strategického dlouhodobého cíle. V této souvislosti řešit systém finančního zabezpečení výstavby nových jaderných zdrojů, které jsou stabilizačním prvkem dlouhodobého rozvoje ES.
  • Podporovat využití tuzemských surovin, především hnědého uhlí, při zohlednění environmentálních hledisek v rámci nezvyšování dovozní energetické závislosti ČR.
  • Doporučuje se provést analýzu dopadů možnosti změny celkového designu trhu s elektřinou na ES ČR, tj. zda podporovat tržní či regulatorní směr. Vedle toho podporovat další integraci trhů v regionu na úrovni technické (ČEPS, a. s., NET4GAS, s. r. o.) i obchodní (OTE, a. s.).
  • Trh s povolenkami reformovat na funkční systém v nových podmínkách nebo hledat alternativní možnosti.
  • Při omezených možnostech dodávek tuzemského hnědého uhlí pro teplárenství se důsledně připravit na přechod k jiným druhům paliv a prosazovat energetické využití komunálního odpadu.
  • Zvýšit bezpečnost zásobování plynem v ČR posílením kapacity propojení se zahraničím.
  • Prověřovat ekonomickou efektivitu zavádění prvků a systémů smart grids v ES ČR podle pilotních a demonstračních projektů.
Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (51x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...
ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard (49x)
(Zdroj: www.novinky.cz) Elektrárenská společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech...
AREVA dodá jaderné palivo pro jordánský výzkumný reaktor (42x)
AREVA podepsala kontrakt s korejským konsorciem KAERI/DAEWOO na dodávky palivových částic pro JRTR (Jordan Research and ...