Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Emise oxidu dusíku se v Kladně sníží na polovinu

Emise oxidu dusíku se v Kladně sníží na polovinu

Publikováno: 22.7.2013
Rubrika: Elektrárny, Tiskové zprávy

Kontrakt v hodnotě přes sto milionů korun, který dnes podepsaly brněnská společnost Alstom a Alpiq Generation (CZ), přinese Kladensku výrazné snížení ekologické zátěže. Díky modernizaci elektrárny, kterou v Kladně provozuje společnost Alpiq Generation (CZ), klesnou emise oxidů dusíku až o polovinu oproti nynějšímu stavu. Stávající fluidní kotle projdou v roce 2014 rekonstrukcí, která je první svého druhu v naší zemi. Pro obě společnosti jde o pokračování více než patnáctileté úspěšné spolupráce.

Klíčová slova: ekologická zátěž, oxid dusíku, fluidní kotle

Ekologizace fluidního kotle je zatím v České republice zcela ojedinělá, ačkoli nikoli poslední. Od roku 2016 vejde v platnost směrnice EU, která uloží všem zdrojům s instalovaným výkonem nad 50MW snížit emise oxidů dusíku na hodnotu pod 200mg/Nm3. Dodavatel energií ve Středočeském a Zlínském regionu, Alpiq Generation (CZ), tak za pomoci technologií Alstom o rok uspíší zavedení standardů. Ovzduší se zlepší ihned po dokončení rekonstrukce kotlů. „Společnost Alstom nabízí širokou škálu ověřených technologií na snížení emisí pevných částic, oxidů síry a oxidů dusíku. V České republice se zatím rekonstruovaly zejména kotle práškové. Rekonstrukce jedné z největších elektráren v zemi vybavené fluidními kotli je proto projektem výjimečným nejen pro nás, ale i pro celé odvětví. Renovací pokračujeme v dlouholetém úspěšném partnerství s Alpiq Generation, kterému jsme před 15 lety zmíněné kotle dodali a po celou dobu provozu poskytovali odborný servis“ říká o projektu Petr Brzezina, prezident společnosti Alstom pro Českou republiku a Slovensko.
Kladno je díky své poloze často postiženo inverzí, která s sebou nese zvýšenou hladinu spalin v ovzduší. Cílem modernizace je tedy nejen naplnit budoucí limity, ale také odlehčit Kladensku, zvláště v exponovaném období na přelomu podzimu a zimy. „Nainstalováním moderní technologie společnosti Alstom se nám podaří snížit emise oxidů dusíku, vypouštěné do ovzduší, zhruba o 50 procent oproti stávajícímu stavu. Tato investice je plně v souladu s naší strategií společensky odpovědného chování a na její realizaci se spolupodílí Státní fond životního prostředí, a to do výše 40 % investičních nákladů,“ vysvětluje Milan Prajzler, generální ředitel AGCZ. Po modernizaci bude teplárna v Kladně produkovat emise dokonce ještě nižší, než jaké ukládá nová směrnice.
Pro Alstom je Kladno dalším projektem vedoucím k ekologizaci energetických zdrojů. Již v roce 2011 Alstom úspěšně provedl úpravu spalování na kotli K22 v Elektrárně Prunéřov II, díky které došlo k výraznému snížení emisí oxidů dusíku na polovinu průměrné roční hodnoty a výrazně pod hodnoty požadované platnou normou. Díky této úpravě je kotel připraven pro splnění nových emisních limitů oxidů dusíku po roce 2016 po dodatečné instalaci sekundárních opatření.
V souladu s novou směrnicí EU je společnost Alstom připravena realizovat zakázky na snižování ekologické zátěže jak v ČR, tak i v zahraničí.

Alstom Group je světový lídr v dodávkách zařízení pro výrobu a přenos elektřiny, stejně jako v oblasti dopravních systémů. Divize Thermal Power je globální hráč na poli integrovaných elektráren a enviromentálních řešení. Alstom dodává zařízení pro výrobu energie ze všech zdrojů (uhlí, plyn, atom, ropné produkty, voda, vzduch) a je lídrem v technologické inovaci a ochraně životního prostředí (snížení emisí CO2, odstraňování znečištění). Alstom Group vyvíjí také technologie k zachytávání CO2, které již instaloval do svých pilotních projektů. Společnost dále nabízí mnoho komponentů a řešení pro přenos elektrické energie, usiluje o to, aby sítě byly chytřejší, flexibilnější a schopny přenést větší objemy. Divize Transport dodává kolejové systémy počínaje vlakovými soupravami a světelnou signalizací a konče údržbou. Na počátku stálo TGV v roce 1978, dnes Alstom vyrábí AGV, čtvrtou generaci vysokorychlostních vlaků s velmi silnou pozicí na trhu. Technologie v roce 2007 umožnily Alstomu dosáhnout s vlaky světového rychlostního rekordu 574.8 km/h. Alstom Group zaměstnává 92 000 lidí zhruba ve 100 zemích. Prodej v roce 2011/12 dosáhl 20 mld. eur spolu s objednávkami v hodnotě dalších 22 mld. eur.
Alstom v České republice působí od roku 1999 v sektoru dodávek pro energetiku a rozvodné sítě. Zastoupeny jsou zde tři divize - Transport, Thermal Power a od roku 2010 také divize Grid. Společnost je ověřeným dodavatelem technologických řešení pro snížení emisí, zvýšení účinnosti, prodloužení životnosti a dalších servisních služeb v českých elektrárnách a teplárnách. V současné době se soustředí na dokončení největšího českého uhelného kotle 660MW v Ledvicích. Do budoucna se chce v České republice podílet na dodávkách pro nové jaderné zdroje a silněji se prosadit v sektoru transportu, zejména v oblasti kolejových vozidel a automatizace.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (69x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...