Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Biomass    Díky biomase přitekla elektřina do 94 tisíc domácností

Díky biomase přitekla elektřina do 94 tisíc domácností

Publikováno: 20.1.2010, Aktualizováno: 24.1.2010 14:53
Rubrika: Biomass, Tiskové zprávy

V roce 2009 vyrobila Skupina ČEZ v domácích elektrárnách více než 327 milionů kWh elektřiny z biomasy. Pozitivně se projevily úpravy elektrárny Hodonín umožňující zvýšené objemy spalované biomasy.

V loňském roce vyrobila Skupina ČEZ v domácích elektrárnách více než 327 milionů kWh elektřiny z biomasy a mírně tak překročila předloňskou bilanci. Zmíněná produkce by současně pokryla roční spotřebu téměř 94 tisíc domácností. Ve čtyřech povozech Skupiny ČEZ v ČR zabývajících se výrobou elektřiny z biomasy (elektrárny Hodonín, Poříčí, Tisová a teplárna Dvůr Králové) bylo loni spáleno více než 363 tisíc tun biomasy.
Navzdory obecným problémům s dodávkou biomasy z počátku roku 2009 se už v celkových číslech naplno projevil především pozitivní trend zvýšené produkce modernizované elektrárny Hodonín, která meziročně dokázala navýšit produkci o skoro 19 procent a dodat přes 177 milionů kWh. Poslední den loňského roku byl zároveň v Hodoníně ve znamení definitivního přechodu výroby jednoho z bloků výhradně na čistou biomasu (ostatní provozy Skupiny ČEZ aplikují tzv. spoluspalování biomasy s uhlím). Po Hodonínu by následně úpravami umožňujícími zvýšené objemy výroby z biomasy měly projít také elektrárny v Tisové a Poříčí.
„Celkovým cílem v horizontu několika let je v rámci výroben Skupiny ČEZ v České republice dosažení hranice 700 milionů kWh vyrobených ročně z biomasy. Jednou třetinou by k tomu měla přispět elektrárna v Hodoníně,“ řekl Dušan Timko, ředitel Organizační jednotky Teplárny Hodonín, Poříčí, Tisová a Vítkovice.
 

Výroba z biomasy v elektrárnách Skupiny ČEZ v ČR (2009)

                                             Výroba 2009 (MWh)              Spotřeba biopaliva 2009 (t)
Tisová                                    45 956                                      47 265
Poříčí                                      92 418                                   100 988
Teplárna Dvůr Králové        11 944                                       6 277
Hodonín                              177 348                                   208 749
Celkem v ČR                      327 666                                   363 279

V rámci portfolia obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ je biomasa druhou nejvýznamnější položkou po vodních elektrárnách. V oblasti výroby elektřiny z biomasy v rámci Skupiny ČEZ skýtají do budoucna velký potenciál také polské elektrárny ELCHO a Skawina. Zvýšené objemy spalované biomasy jsou současně příspěvkem Skupiny ČEZ k ohlášenému Akčnímu plánu pro biomasu v ČR na období 2009 až 2011. Plán má pomoci ke splnění závazku České republiky vůči Evropské unii zvýšit podíl elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů na hrubé domácí spotřebě elektřiny.

Skupina ČEZ, coby největší domácí výrobce elektřiny plánuje v následujících 15 letech investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů energie celkem 30 miliard korun, z toho zhruba 20 miliard korun bude určeno na výstavbu větrných elektráren. Cíle Skupiny ČEZ v oblasti rozšiřování výrobních kapacit z obnovitelných zdrojů přímo souvisejí s cílem ČR vyrábět podle klimaticko-energetického balíčku EU v roce 2020 celkem 13,5 % energie z obnovitelných zdrojů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (69x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (40x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...