Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    Dalkia v roce 2012 opět investovala převážně do sítí dálkového tepla a u svých průmyslových zákazníků

Dalkia v roce 2012 opět investovala převážně do sítí dálkového tepla a u svých průmyslových zákazníků

Publikováno: 15.2.2013
Rubrika: Teplárenství, Tiskové zprávy

Skupina Dalkia, přední výrobce a distributor tepla v České republice, v průběhu roku 2012 investovala do svých zařízení téměř 900 milionů korun, což představuje 6,7 % jejího obratu. Díky těmto investicím Dalkia zvyšuje energetickou i environmentální účinnost svých zařízení prostřednictvím inovativních řešení.

Klíčová slova: Dalkia, investice, tepelné zdroje

Investice Dalkie putovaly v roce 2012 především do modernizace stávajících zařízení na výrobu a distribuci tepla a do výstavby nových tepelných zdrojů, zejména pro průmyslové zákazníky.

Modernizace sítí dálkového tepla a chladu
V Ostravě bylo úspěšně dokončeno napojení nové obchodní a kulturní čtvrti nazvané Nová Karolina na síť dálkového vytápění. Kromě tepla Dalkia všem objektům v této lokalitě dodává i chlad. Stojí za zmínku, že se jedná o vůbec první síť chladu v České republice. V Olomouci, Frýdku-Místku, Ostravě či Karviné Dalkia investovala do rozvodů dálkového tepla za účelem výměny částí stávajících primárních a sekundárních rozvodů tepla s cílem zvýšit spolehlivost dodávek. V Mariánských Lázních zvýšila své výrobní kapacity elektřiny napojením sítě na parní mikroturbínu.

Zvyšování energetické i environmentální účinnosti pro průmyslové firmy
Dalkia prostřednictvím své dceřiné společnosti Dalkia Industry CZ, která se specializuje na průmyslové projekty, investovala do výstavby kogenerační jednotky na dole Lazy v Karviné. Toto řešení umožní souběžnou výrobu tepla a elektřiny s využitím důlního plynu a zároveň zvýší energetickou účinnost a sníží emise CO2. Vedle toho Dalkia započala i s výstavbou centrálního zdroje chladu pro klimatizaci dolu ČSA v Karviné a v dolech OKD došlo k výměně řady kompresorů, což umožní zajištění bezpečnějších dodávek průmyslových utilit a nižší spotřebu stlačeného vzduchu.

„V uplynulém roce jsme provedli investice blížící se 900 milionům korun. Prioritně se zaměřujeme na projekty, které vedou ke zvýšení účinnosti výroby a snížení množství emisí, zejména na výrobu zelené energie. Skupina Dalkia v České republice využila již 680 tisíc tun biomasy, což představuje roční spotřebu tepla 230 tisíc domácností. Zmíněné množství biomasy umožnilo ušetřit 798 tisíc tun CO2, což odpovídá přibližně 9 500 vagónů uhlí, a v tomto trendu hodláme pokračovat i v budoucnu,“ uvedl country manažer skupiny Dalkia v České republice Laurent Barrieux.

Dalkia patří mezi nejvýznamnější energetické skupiny v České republice. V tuzemsku působí od roku 1991 a postupně si vybudovala pozici předního výrobce a distributora tepla a výrobce elektrické energie na českém trhu. V současné době skupinu Dalkia v ČR, kde pracuje téměř 2 500 zaměstnanců, tvoří osm společností: Dalkia Česká republika, Dalkia Kolín, Dalkia Mariánské Lázně, Olterm&TD Olomouc, AmpluServis a Dalkia Industry CZ včetně jejích dvou dceřiných firem Dalkia Commodities CZ a Dalkia Powerline.

Dalkia, dceřiná společnost Veolie Environnement a EDF, je předním světovým poskytovatelem energetických služeb, který přináší inovativní řešení zaměřená na udržitelný rozvoj měst i firem. V době poznamenané klimatickými změnami, nestabilitou cen energií a čím dál omezenějšími zdroji Dalkia poskytuje svým klientům rozsáhlé služby s cílem provozovat a rozvíjet úspornější a ekologičtější energetické systémy. S více než 52 000 zaměstnanci ve 40 zemích dosáhla Dalkia v roce 2011 obratu 8,3 miliardy eur.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (62x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Červený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácnostíČervený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácností (41x)
Největší systém akumulace tepla do horké vody mají v tuzemsku nyní k dispozici Teplárny Brno na svém provoze Červený mlý...