Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    Dalkia v roce 2012 opět investovala převážně do sítí dálkového tepla a u svých průmyslových zákazníků

Dalkia v roce 2012 opět investovala převážně do sítí dálkového tepla a u svých průmyslových zákazníků

Publikováno: 15.2.2013
Rubrika: Teplárenství, Tiskové zprávy

Skupina Dalkia, přední výrobce a distributor tepla v České republice, v průběhu roku 2012 investovala do svých zařízení téměř 900 milionů korun, což představuje 6,7 % jejího obratu. Díky těmto investicím Dalkia zvyšuje energetickou i environmentální účinnost svých zařízení prostřednictvím inovativních řešení.

Klíčová slova: Dalkia, investice, tepelné zdroje

Investice Dalkie putovaly v roce 2012 především do modernizace stávajících zařízení na výrobu a distribuci tepla a do výstavby nových tepelných zdrojů, zejména pro průmyslové zákazníky.

Modernizace sítí dálkového tepla a chladu
V Ostravě bylo úspěšně dokončeno napojení nové obchodní a kulturní čtvrti nazvané Nová Karolina na síť dálkového vytápění. Kromě tepla Dalkia všem objektům v této lokalitě dodává i chlad. Stojí za zmínku, že se jedná o vůbec první síť chladu v České republice. V Olomouci, Frýdku-Místku, Ostravě či Karviné Dalkia investovala do rozvodů dálkového tepla za účelem výměny částí stávajících primárních a sekundárních rozvodů tepla s cílem zvýšit spolehlivost dodávek. V Mariánských Lázních zvýšila své výrobní kapacity elektřiny napojením sítě na parní mikroturbínu.

Zvyšování energetické i environmentální účinnosti pro průmyslové firmy
Dalkia prostřednictvím své dceřiné společnosti Dalkia Industry CZ, která se specializuje na průmyslové projekty, investovala do výstavby kogenerační jednotky na dole Lazy v Karviné. Toto řešení umožní souběžnou výrobu tepla a elektřiny s využitím důlního plynu a zároveň zvýší energetickou účinnost a sníží emise CO2. Vedle toho Dalkia započala i s výstavbou centrálního zdroje chladu pro klimatizaci dolu ČSA v Karviné a v dolech OKD došlo k výměně řady kompresorů, což umožní zajištění bezpečnějších dodávek průmyslových utilit a nižší spotřebu stlačeného vzduchu.

„V uplynulém roce jsme provedli investice blížící se 900 milionům korun. Prioritně se zaměřujeme na projekty, které vedou ke zvýšení účinnosti výroby a snížení množství emisí, zejména na výrobu zelené energie. Skupina Dalkia v České republice využila již 680 tisíc tun biomasy, což představuje roční spotřebu tepla 230 tisíc domácností. Zmíněné množství biomasy umožnilo ušetřit 798 tisíc tun CO2, což odpovídá přibližně 9 500 vagónů uhlí, a v tomto trendu hodláme pokračovat i v budoucnu,“ uvedl country manažer skupiny Dalkia v České republice Laurent Barrieux.

Dalkia patří mezi nejvýznamnější energetické skupiny v České republice. V tuzemsku působí od roku 1991 a postupně si vybudovala pozici předního výrobce a distributora tepla a výrobce elektrické energie na českém trhu. V současné době skupinu Dalkia v ČR, kde pracuje téměř 2 500 zaměstnanců, tvoří osm společností: Dalkia Česká republika, Dalkia Kolín, Dalkia Mariánské Lázně, Olterm&TD Olomouc, AmpluServis a Dalkia Industry CZ včetně jejích dvou dceřiných firem Dalkia Commodities CZ a Dalkia Powerline.

Dalkia, dceřiná společnost Veolie Environnement a EDF, je předním světovým poskytovatelem energetických služeb, který přináší inovativní řešení zaměřená na udržitelný rozvoj měst i firem. V době poznamenané klimatickými změnami, nestabilitou cen energií a čím dál omezenějšími zdroji Dalkia poskytuje svým klientům rozsáhlé služby s cílem provozovat a rozvíjet úspornější a ekologičtější energetické systémy. S více než 52 000 zaměstnanci ve 40 zemích dosáhla Dalkia v roce 2011 obratu 8,3 miliardy eur.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (51x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...
ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard (49x)
(Zdroj: www.novinky.cz) Elektrárenská společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech...
Dodávky technologie, elektrotechnických zařízení a měření a regulace za zhruba půl miliardy korun (44x)
V rámci projektu „Ekologizace a obnova teplárny v Plané nad Lužnicí“ probíhá dodávka, instalace a uvedení do provozu nov...