Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    ČEZ udělal první krok k rozšíření Temelína

ČEZ udělal první krok k rozšíření Temelína

Publikováno: 13.7.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 12:19
Rubrika: Jaderné

Elektrárenská společnost ČEZ v pátek požádala ministerstvo životního prostředí o komplexní posouzení vlivu případné dostavby Jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí. Posouzení vlivu je jedním z podkladů pro rozhodnutí o dostavbě Temelína.

 

ČEZ čekal se žádostmi o povolení dostavby jihočeské elektrárny na výsledek studie vládní komise o potřebě energetických zdrojů země v následujících třiceti letech. Nezávislá komise, vedená předsedou Akademie věd Václavem Pačesem, doporučila vládě, aby otevřela a umožnila posuzovat všechny typy energie. Z reakcí politiků vyplynulo, že zprávu chápou jako doporučení i k většímu využití jaderné energie.
'Závěry Pačesovy komise potvrdily naší prognózu, že po roce 2015 začne i Česká republika trpět nedostatkem elektřiny. Počítáme s úsporami i rozvojem obnovitelných zdrojů, žádný jiný bezemisní zdroj však dosud není schopen vyrobit potřebné množství elektřiny. Jadernou energii pokládáme za nejlepší možné řešení z hlediska ekonomiky i ekologie,' uvedl v pátek generální ředitel ČEZ Martin Roman.
'Zvažujeme proto možnost dostavět další dva původně plánované bloky v Temelíně a EIA (posouzení na životní prostředí) je jedním z kroků při shromažďování podkladů pro rozhodnutí,' dodal. Proti závěrům Pačesovy komise se postavil ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík.
 


 

Jaderná elektrárna Temelín

Většina sněmovny je pro dostavbu elektrárny
Dostavbu elektrárny naopak podporuje ministr průmyslu Martin Říman (ODS). Podle něj bude další elektřina z jádra pro české hospodářství nutná. ODS je v tomto tématu vzácně zajedno s ČSSD. Také stínový ministr průmyslu Milan Urban rozšíření stávající kapacity Temelína podporuje.
S dostavbou dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín souhlasí i většina zákonodárců. Podle ankety týdeníku Ekonom ji schvaluje 190 poslanců z 200. Z celé poslanecké sněmovny jsou proti pouze všichni zelení a jeden sociální demokrat; tři poslanci nevědí. Proti dostavbě Temelína o další dva bloky protestují ekologové a rakouské protijaderné organizace.
Rakušané vyčítají české vládě také fakt, že v červnu ukončila takzvaný melkský proces. V dolnorakouském Melku byla v roce 2000 uzavřena dohoda o řešení sporů mezi Prahou a Vídní ohledně elektrárny (zdroj: Novinky, ČTK).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (42x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (40x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...