Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    ČEZ Teplárenská dodává teplo dalším stovkám rodin v Bohumíně

ČEZ Teplárenská dodává teplo dalším stovkám rodin v Bohumíně

Publikováno: 27.10.2015
Rubrika: Teplárenství, Lidé-Věci-Události

Dětmarovice – Další stovky domácností v Bohumíně jsou od letoška napojeny na centrální dodávky tepla a teplé vody. Společnost ČEZ Teplárenská ze Skupiny ČEZ dobudovala dva kilometry potrubních rozvodů tepla i předávací stanice a umožnila lidem připojení k horkovodu, který město zásobuje teplem vyrobeným v Elektrárně Dětmarovice.

Klíčová slova: Dětmarovice, ČEZ

V posledních dvou letech ČEZ napojil na centrální dodávky kolem 70 domů se 485 byty, jen letos šlo o téměř 300 domácností. „Díky dobré spolupráci s městem i dodavateli jsme splnili zadaný termín. Dodávky teplé vody jsme zahájili v srpnu, s počátkem otopné sezony na konci září bylo zprovozněno vytápění připojených domů,“ upřesnil Radim Sobotík, obchodní ředitel ČEZ Teplárenská.

Stavba za více než 28 milionů korun zahrnovala nejen vybudování dvou kilometrů potrubí, ale také výstavbu 20 předávacích stanic. V nich se upravuje teplota a tlak vody, která se pak používá k zajištění ústředního vytápění a dodávkám teplé vody. „Pro minimalizaci odstávek při napojovaní nových přípojek jsme zvolili technologii navrtání stávajících páteřních rozvodů. Odstávky jsme tím zkrátili jen na několik hodin,“ dodal technický ředitel ČEZ Teplárenská Pavel Šušák.

Město si od dodávek tepla z Dětmarovic, které začaly v roce 2010, slibovalo hlavně nízkou a dlouhodobě stabilní cenu za teplo a snížení dopadů na životní prostředí. Po pěti letech radní uznávají, že šlo o dobrý tah. "Investice je výhodná pro všechny. Městské organizace a hlavně domácnosti získaly levnější teplo. Nemuseli jsme investovat do nových kotelen, protože celou investici hradila Skupina ČEZ. Zrušením více než 40 kotelen došlo také k nezanedbatelnému zlepšení životního prostředí v oblasti dopadů na ovzduší," řekl starosta Bohumína Petr Vícha. Projekt horkovodu získal už dříve ocenění v anketě Teplárenského sdružení Projekt desetiletí.

V Bohumíně zásobuje společnost ČEZ Teplárenská teplem a teplou vodou přes 5500 bytů, další stovky městských i družstevních bytů jsou připraveny k napojení na centralizované zásobování teplem v příštích letech. V Orlové dodává ČEZ teplo z Dětmarovic zhruba do 8500 bytů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (58x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...