Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    ČEZ se zajímá o stavbu vodní elektrárny v Makedonii

ČEZ se zajímá o stavbu vodní elektrárny v Makedonii

Publikováno: 10.9.2007, Aktualizováno: 27.4.2009 14:21
Rubrika: Vodní

Soutěž na koncesi pro stavbu přehrady a vodní elektrárny „Boshkov Most“ o výkonu 68 MW vypsalo Ministerstvo hospodářství Makedonské republiky. Vodní elektrárna Boshkov Most má být postavena v západní části Makedonie nedaleko města Debar na řece Mala Reka. Přehrada bude součástí kaskády s níže položenými elektrárnami Radika a Spilje.

Energetická společnost ČEZ dnes oficiálně vyjádřila zájem o tento projekt. Jedná se o tzv. BOT transakci (build – operate – transfer), tedy o výstavbu přehrady a elektrárny, její provoz po určitou stanovenou dobu, která bude stanovena ve druhém kole výběrového řízení, a poté zpětný převod elektrárny. Výše investice bude součástí nabídky každého zájemce.

V Makedonii žije 2 miliony lidí. V roce 2006 představovala spotřeba 8,4 TWh (z toho 6,5 TWh byla vlastní výroba, dovoz představoval 1,9 TWh). Zatímco roční čistá výroba elektřiny činí 6,5 TWh. Makedonie je tedy čistý dovozce elektrické energie. Především v letních měsících je zřejmý nedostatek elektrické energie, který je potřeba řešit formou dodávek ze zahraničí. Vzhledem k předpokládanému růstu poptávky po elektřině, analytici soudí, že deficitní situace s největší pravděpodobností přetrvá i v budoucnu (Zdroj: ČEZ, a.s.)

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (50x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“ (39x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Petr Maralík, ředitel OJ Vodní elektrárny ČEZ, a. s....
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (38x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...