Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ČEZ byl vybrán pro výstavbu elektrárny v Moskvě

ČEZ byl vybrán pro výstavbu elektrárny v Moskvě

Publikováno: 6.8.2007, Aktualizováno: 27.4.2009 14:13
Rubrika: Tiskové zprávy

Moskevská vláda vydala usnesení o výstavbě tří elektrárenských bloků o celkovém výkonu 600 MW v režii energetické společnosti ČEZ. Investiční smlouva o realizaci projektu bude vyjednána během následujících 6 měsíců.

„Rusko a Moskevská oblast zvláště je z energetického hlediska velmi perspektivním trhem, zažívá velmi dynamický rozvoj, a potřeba zabezpečit spolehlivé dodávky elektřiny a tepla pro domácnosti i průmysl je stále naléhavější. Vážíme si důvěry moskevské vlády, která si nás vybrala pro realizaci tohoto projektu. V následujících šesti měsících nás čekají intenzivní jednání o konkrétních podmínkách, a v případě vzájemné shody následně i spuštění celého investičního projektu,“ říká Vladimír Schmalz, ředitel úseku fúze a akvizice ČEZ.

Tři moderní paroplynové bloky každý o výkonu 200 MW by měla Skupina ČEZ vybudovat v severní části Moskvy (6 km severně od Kremlu). Kromě elektřiny by elektrárna měla dodávat pro své blízké okolí i teplo. Projekt výstavby elektrárny by měla Skupina ČEZ budovat na základě plnění vládního programu rozvoje energetických výrobních kapacit v Moskvě s cílem zabezpečení spolehlivého zásobování elektřinou a optimalizace energetické bilance města. Právě z důvodu realizace investice v rámci tohoto programu se město Moskva v usnesení zavázalo mimo jiné garantovat kompenzaci případného rozdílu mezi obchodní cenou plynu pro uvažovanou elektrárnu a cenou, kterou stanovuje Federální služba tarifů pro největší energetickou společnost ve městě OAO „Mosenergo“. Pozemky, na kterých bude elektrárna stát, budou v souladu s usnesením od města dlouhodobě pronajaty na dobu 49 let od dokončení výstavby.

Stavba elektrárny je již druhým oznámeným projektem Skupiny ČEZ v Rusku. V závěru dubna letošního roku podepsala Skupina ČEZ s energetickým uskupením RAO JES a její dceřinou společností TGK-4 dohodu o založení společného podniku pro rekonstrukci elektrárny 2 x 200 MW, výstavbu nového paroplynového bloku o předpokládaném výkonu 400 až 420 MW a 2 bloků na uhlí po 200 – 250 MW v lokalitě Ščekino (200 km jižně od Moskvy). Skupina ČEZ s ruským RAO JES podepsala také protokol o záměru obou společností spolupracovat při reformě ruské energetiky (zdroj ČEZ, a.s.)

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (62x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (39x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...