Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Česká republika musí zdvojnásobit podíl zelené energie

Česká republika musí zdvojnásobit podíl zelené energie

Publikováno: 23.1.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 15:29
Rubrika: Elektrárny,

Česká republika by měla do roku 2020 zvýšit podíl energie vyráběné z obnovitelných zdrojů z šesti na třináct procent. Vyplývá to z energeticko-klimatického balíčku, který dnes zveřejnila Evropská komise. Podle české vlády to vzhledem k tuzemským geografickým podmínkám nelze.

Česko je schopné zvýšit podíl energie ze slunce, větru či vody na 12,5 procenta. Návrh navíc nezahrnuje jadernou energetiku. Požadavky EU tak země splní jen velmi těsně. Ministerstvo průmyslu a obchodu je ale s výsledkem návrhu spokojeno. 'Navržené zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na 13 procent koncové spotřeby prakticky zcela odpovídá procentu, které česká vláda Evropské komisi předložila,' řekl šéf resortu Martin Říman. Prakticky stejný názor má i ministerstvo životního prostředí. Podle mluvčího Jakuba Kašpara je rozdíl mezi návrhem komise a ČR jen velmi malý a pro Česko tak požadované zvýšení podílu obnovitelných zdrojů nepředstavuje problém.

Zelená je drahá
Závazek, který Brusel České republice vyměřil, ale podle společnosti ČEZ není malý a navíc nebude zadarmo. 'Vzhledem k současnému podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě elektřiny v ČR to však jistě bude znamenat nutnost velmi výrazného, a tedy velmi nákladného, zvýšení výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, i když bude zohledněna výše hrubého domácího produktu jednotlivých zemí,' uvedla společnost v tiskové zprávě.
Tisková mluvčí ČEZ Eva Nováková připustila, že zvýšené náklady se mohou promítnout do regulované části ceny elektřiny. Tu ale stanovuje nezávislý Energetický regulační úřad. Další růst cen může vyvolat nový způsob rozdělování emisních povolenek. Zatímco nyní se povolenky jednotlivým podnikům přidělují, v budoucnu by si je firmy měly kupovat prostřednictvím aukce. To se nelíbí ministerstvu průmyslu a obchodu.
Sama komise odhadla, že ceny elektřiny vzrostou mezi roky 2013 a 2020 o deset až 15 procent. Svaz průmyslu a obchodu ale varuje před astronomickým nárůstem, který se může pohybovat až ve výši stovek procent.

Produkce skleníkových plynů má klesnout
'Nový způsob rozdělování povolenek přinese firmám další náklady, které se logicky promítnou do koncových cen. Toto opatření přinese další růst cen energií a zdražení průmyslové výroby a negativně ovlivní konkurenceschopnost evropských států v celosvětovém měřítku,“ řekl Martin Říman.
'S tímto návrhem nesouhlasím. Množství povolenek pro Českou republiku by se tak dostalo pod limit, kvůli kterému podala česká vláda na komisi žalobu,“ dodal. Produkce skleníkových plynů, konkrétně oxidu uhličitého, se má do roku 2020 v rámci celé Unie snížit o pětinu. V případě Česka je tomu ale naopak. Vzhledem k relativně nižšímu HDP, který byl pro přidělení rozhodující, může Česko produkci CO2 ještě o devět procent navýšit. Týká se to však pouze emisí, jež nebudou zahrnuty v systému obchodování s povolenkami na vypouštění CO2, tedy v zemědělství, dopravě, stavebnictví, službách a dalších oborech. Ty představují zhruba pětinu celkového objemu emisí (Zdroj: iDnes.cz).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (35x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...
Počerady se na čtrnáct dní staly „nekuřáckou“ elektrárnou  Počerady se na čtrnáct dní staly „nekuřáckou“ elektrárnou (31x)
Počerady – Čtrnáctidenní technologickou odstávku má za sebou Elektrárna Počerady. Stalo se tak poprvé po pěti letech, co...