Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Klasické    Česká firma EP Energy koupila německou elektrárnu Buschhaus

Česká firma EP Energy koupila německou elektrárnu Buschhaus

Publikováno: 19.9.2013
Rubrika: Klasické

Česká společnost EP Energy, která spadá pod Energetický a průmyslový holding (EPH), koupila od německé skupiny E.ON dolnosaskou uhelnou elektrárnu Buschhaus a přilehlý uhelný důl Schöningen. ČTK to dnes oznámil mluvčí EPH Daniel Častvaj. Transakce bude vypořádána do konce roku, její hodnotu firmy nezveřejnily.

Klíčová slova: uhelná elektrárna, uhelný důl, EP Energy

Elektrárna Buschhaus má výkon 390 megawattů. V provozu je od roku 1985 a v roce 2002 prošla modernizací. E.ON plánoval uzavření elektrárny v roce 2017, poté co dojde k vyuhlení dolu Schöningen. EP Energy ale chce elektrárnu provozovat dlouhodobě, dodávky uhlí ze Schöningenu nahradí surovinou ze svého německého dolu Mibrag.
Po převzetí elektrárny Buschhaus se celkový výkon elektráren EP Energy v Německu zvýší na 900 megawattů.
Elektrárna Buschhaus patřila až do své modernizace k největším producentům emisí oxidu uhličitého (CO2) v Německu. Její dominantou je 307 metrů vysoký komín, nejvyšší v celé zemi. Ročně vyrobí okolo 2,5 miliardy kilowatthodin proudu.
Německo se chystá do roku 2022 uzavřít všechny jaderné elektrárny v zemi. Energetické koncerny proto věří, že uhelná zařízení mají budoucnost, neboť budou nezbytné pro udržení stability německých přenosových sítí. Elektřina z hnědého uhlí v současnosti pokrývá 26 procent německé spotřeby.
EP Energy byla v roce 2012 největším dodavatelem tepelné energie v ČR, druhým největším domácím výrobcem elektřiny a zaujímala třetí pozici v těžbě uhlí v Německu. Působí především v ČR a v Německu, v menší míře pak podniká i na Slovensku. Letos v prvním pololetí měla EP Energy zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) 220 milionů eur (5,7 miliardy korun).
Jediným vlastníkem EP Energy je EPH. Akcionáři EPH jsou skupiny PPF a J&T a Daniel Křetínský.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Paroplynová elektrárna KA26 od společnosti Alstom - Odpověd na současné potřeby trhu je dodávka optimalizované elektrárny na klíč (41x)
Firma Alstom zaujala na energetickém trhu pozici dodavatele elektrárny na klíč. Tato pozice umožňuje Alstomu spojit znal...
Technologie likvidace vedlejších produktů nového bloku elektrárny v Ledvicích (34x)
Podstatnou součástí zabezpečující ekologický provoz nového zdroje 660 MWe v Ledvicích jsou objekty a soubory pro likvida...
ŠKODA PRAHA předala nabídku na stavbu nového bloku elektrárny Pljevlja II (28x)
Společnost ŠKODA PRAHA předala svou nabídku na dodávku nového výrobního bloku pro černohorskou uhelnou elektrárnu Pljevl...