Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ČEPS, a.s. se v prvním čtvrtletí potýkala s přetoky a zvládla částečné

ČEPS, a.s. se v prvním čtvrtletí potýkala s přetoky a zvládla částečné

Počátkem roku 2015 pokračovalo období s vysokými tranzitními toky přes naši přenosovou soustavu. Dispečeři společnosti ČEPS proto museli přijmout řadu mimořádných opatření. Bez problémů zvládla česká přenosová síť také částečné zatmění Slunce. Za první čtvrtletí roku 2015 dosáhla ČEPS, a.s., hospodářského výsledku před zdaněním 709,3 mil. Kč.

 V porovnání se shodným obdobím loňského roku je hospodářský výsledek lepší o 62,4 mil. Kč. „Významný je pokles proměnných nákladů. Jedná se především o úsporu na nákup podpůrných služeb,“ říká předseda představenstva ČEPS Vladimír Tošovský.

Ve čtyřech lednových a šesti únorových dnech museli dispečeři u nás i v okolních soustavách provádět korektivní zásahy z důvodu nadvýroby elektrické energie v severním Německu a její spotřebou v přečerpávacích elektrárnách Rakouska. Výměna dosahovala až 7 000 MW.

„Vzhledem k vyčerpání prostředků přidělených Energetickým regulačním úřadem na multilaterální redispečink bylo nutné řešit problémy na profilech i uvnitř soustavy řetězením bilatelárních redispečinků,“ dodává Tošovský. Náklady na tato opatření činily řádově desítky milionů korun. Bez nich by v Česku mohlo dojít i k ohrožení dodávek elektřiny.

Všichni evropští provozovatelé přenosových soustav se v prvním čtvrtletí letošního roku soustředili především na pátek 20. března. Během dopoledne prošlo Evropou částečné zatmění Slunce, které se kvůli rychlému poklesu a nárůstu výroby fotovoltaických elektráren mohlo negativně odrazit ve spolehlivosti energetické soustavy. Díky celé řadě přijatých opatření česká přenosová síť výjimečný jev zvládla bez problémů.

„Vystačili jsme s regulačními výkony, které jsme měli k dispozici. Přestože během opětovného návratu fotovoltaických elektráren byli dispečeři připraveni i na regulaci konvenčních zdrojů, k zásahům nakonec dojít nemuselo,“ shrnuje člen představenstva ČEPS Miroslav Vrba.

I v letošním roce pokračuje v ČEPS rozsáhlý rozvoj přenosové soustavy s cílem splnit nové požadavky tuzemských zákazníků i požadavky vyplývající z mezinárodní spolupráce na trhu s elektrickou energií. Na pořízení dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku bylo v lednu až březnu roku 2015 vynaloženo 317,3 mil. Kč. Barbora Peterová mob.: +420 723 707 619 peterova@ceps.cz www.ceps.cz ČEPS, a.s., Elektrárenská 774/2, 101 52 Praha 10, tel.: 211 044 111

„Konkrétně bude v letošním roce rekonstruována transformovna Otrokovice, stavět se začne transformovna Vernéřov, rovněž bude zahájena výstavba PST transformátorů v Hradci u Kadaně, dále pokračuje výstavba nového vedení V458 a pracuje se na zdvojení vedení 400 kV V410,“ vyjmenovává některé investice společnosti předseda představenstva Tošovský.

Za první čtvrtletí letošního roku bylo přeneseno celkem 17 151,4 GWh.

ČEPS, a.s.:

Akciová společnost ČEPS působí na území České republiky jako výhradní provozovatel přenosové soustavy (elektrická vedení 400 kV a 220 kV) na základě licence na přenos elektřiny, udělené Energetickým regulačním úřadem podle Energetického zákona.

Udržuje, obnovuje a rozvíjí 41 rozvoden, se 71 transformátory převádějícími elektrickou energii z přenosové do distribuční soustavy, a trasy vedení s napěťovou hladinou 400 kV o délce 3508 km a 220 kV o délce 1910 km.

V rámci elektrizační soustavy České republiky poskytuje ČEPS, a.s., přenosové služby a služby spojené se zajištěním rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektrické energie v reálném čase (systémové služby).

Partner rubriky Rozvody energií:

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (584x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (61x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (61x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...