Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    „Cena za uskladnění se dostala na historické minimum. Museli jsme zastavit projekt v Tvrdonicích,“...

„Cena za uskladnění se dostala na historické minimum. Museli jsme zastavit projekt v Tvrdonicích,“...

Publikováno: 13.1.2014
Rubrika: Plynárenství, Rozhovory

... uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Tomáš Diósi, ředitel úseku rozvoje a investic RWE Gas Storage, s.r.o.

Celý článek je ke stažení v náhledovém formátu zde. Předplatné časopisu All for Power je možné zde. V elektronické podobě je možné si časopis prohlédnout zde.

Pane řediteli, podzemní zásobník v Třanovicích na severu Moravy mám na dohled od svého domu… Využiji toho a zeptám se, zda je něčím specifický a unikátní oproti jiným podzemním zásobníkům v Česku nebo ve světě?

Podzemní zásobník v Třanovicích je typickým porézním zásobníkem plynu. Zemní plyn se skladuje ve vytěženém přírodním ložisku plynu, jehož geologická struktura byla ideální pro vybudování podzemního zásobníku. Ložisko se nachází v hloubce zhruba 500 metrů a k uskladnění plynu se v něm využívá drobných pórů v horninách, které jsou ohraničeny nepropustnými vrstvami. Unikátním zásobníkem je spíš jiný z našich zásobníků, a to zásobník plynu Háje nedaleko Prahy. Ten byl uměle vybudován v žulovém masivu v hloubce jednoho kilometru.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (47x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...
„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“ (44x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Jiří Kratochvil, ředitel společnosti, SAKO Brno, a.s....