Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Budoucnost vidí Pražská energetika v úsporách a širším podnikání v oblasti výroby elektřiny

Budoucnost vidí Pražská energetika v úsporách a širším podnikání v oblasti výroby elektřiny

Publikováno: 18.6.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 12:55
Rubrika: Tiskové zprávy

Skupině Pražská energetika (PRE) se v roce 2007 dařilo získávat nové odběratele, a to nejen na území hlavního města, ale také v celé České republice. Objem prodané elektřiny se tak zvýšil oproti roku předešlému o 4 %. Zároveň PRE zahájila spolupráci s Energetickou burzou Praha a do obnovy, rozvoje a oprav sítí investovala přes 1.600 mil. Kč.

Výsledky činnosti na dnešní Valné hromadě společnosti schválili akcionáři firmy a rozhodli, že letos s ohledem na připravované investice nebudou vyplácet dividendy. „Do obnovy a rozvoje sítí jsme v loňském roce vložili přes 1.420 milionů korun a do oprav dalších 230 milionů. Z významných investičních akcí mohu zmínit například pokračování výstavby tunelu pod Vltavou a navazujícího kabelového propojení levého a pravého břehu, které energeticky posílí rychle se rozvíjející oblast Smíchova, dále zahájení rekonstrukce rozvodny Letňany či výstavbu nové rozvodny na Pankráci. To vše výrazně zvýší spolehlivost dodávky elektřiny,“ uvedl Petr Hulinský, předseda dozorčí rady PRE.
Již druhým rokem fungovala nejvýznamnější dceřiná společnost PREdistribuce (PREdi), jejímž hlavním posláním je zajistit spolehlivou distribuci elektřiny jednotlivým zákazníkům. Hlavními předměty podnikání Skupiny PRE je nákup a prodej elektřiny, který také PREdi zajišťuje. V oblasti dodávek elektřiny malým odběratelům vzrostl v roce 2007 na 721 740 počet odběrných míst a byl zahájen přechod ze čtyřměsíčního na roční odečet elektřiny. „Naší snahou je přejít od fyzické obsluhy zákazníků na elektronickou, která je pro odběratele mnohem pohodlnější. Dnes již existuje možnost korespondenčního převodu dodávky elektřiny pro domácnosti i pro malé podnikatele za podmínky, že nedochází k technické úpravě odběrného místa. Od června mohou naši zákazníci přijímat fakturu za elektřinu elektronickou formou a od konce roku budou mít možnost online převodu odběratele,“ sdělil generální ředitel Skupiny PRE Drahomír Ruta. Nově Pražská energetika zahájila loni v oblasti nákupu elektřiny spolupráci s Energetickou burzou Praha, na které PRE nakoupila významnou část předpokládané potřeby elektřiny na roky 2008 a 2009. Z celkového množství 6,6 TWh nakupovala PRE 42% od nezávislých výrobců, brokerů. Podíl dodávky od ČEZ klesl na 32 %. „Prodej elektřiny patří mezi klíčové procesy ve společnosti a rozhoduje se v něm o budoucím ekonomickém úspěchu. V oblasti velkoodběru, kde je trh od roku 2005 plně liberalizován, má Pražská energetika přes dva tisíce zákazníků, což představuje více než 55 procent celkového odběru, který každoročně stoupá o více než pět procent. U této skupiny se také konkurence projevuje nejvýrazněji,“ podotkl předseda dozorčí rady Hulinský.
V roce 2007 Pražská energetika významně zvýšila objem prodané elektřiny a celá Skupina PRE výrazně snížila provozní náklady. Podstatně se na celkové výši dosaženého čistého zisku 2,457 mil. Kč podílela také daňová reforma, kdy se projevil vliv nižších daňových sazeb na odloženou daň, a dále mimořádně dobré výsledky v nákupu elektřiny související s loňskou příznivou situací na spotovém trhu.

PRE se hodlá věnovat aktivitám ve výrobě elektřiny
Oproti loňskému roku Valná hromada Skupiny PRE rozhodla nevyplácet v letošním roce dividendy, protože v současné době analyzuje investiční možnosti do zdrojů elektřiny. Chce tak vytvořit finanční rezervu na další rozvoj společnosti a udržení silné pozice na trhu. „Situace na českém energetickém trhu je stále obtížnější. Neustále rostou velkoobchodní ceny elektřiny, a to meziročně o více než pětatřicet procent. Zesiluje konkurenční boj a narůstá tlak regulačních orgánů na snižování nákladů. Do budoucna již není možné počítat s dalšími výraznými nárůsty objemů dodávek či distribuce elektřiny. Pražská energetika se tak v letošním roce koncentruje na potenciál využití úspor,“ vysvětlil posilování finančních rezerv Petr Hulinský. Skupina PRE proto letos počítá se spuštěním projektů, které by měly zvýšit efektivnost mnohých oblastí činnosti společnosti. „Analyzujeme možnosti a připravujeme rozšíření našich podnikatelských aktivit v oblasti výroby elektřiny, která je v současné době nejvíce rentabilní a Pražská energetika zatím nebyla v této části energetického řetězce dostatečně aktivní,“ objasnil plány Skupiny PRE její generální ředitel Drahomír Ruta.

Skupina Pražská energetika sestává z mateřské společnosti a tří dceřiných společností, z nichž nejvýznamnější je PREdistribuce, a.s. Pražská energetika, včetně právních předchůdců, existuje již 111 let a akciovou společností v dnešní podobě se stala v roce 1994. Ke konci roku 2007 byla majoritním vlastníkem společnost Pražská energetika Holding a.s., s 50,78 %, jejímiž akcionáři jsou Hlavní město Praha s 51 % a EnBW se 49 %. Dalšími významnými akcionáři jsou Honor Invest, patřící do skupiny J&T, se 34 %, a MPSV ČR se 14,19 %. Pražská energetika Holding a Honor Invest, jednají od prosince 2005 ve shodě. Struktura akcionářů ani orgánů společnosti se v roce 2007 nezměnila.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (43x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...
Spotřeba elektřiny v ČR v pololetí vzrostla o 4 procenta (32x)
Lidé a firmy v tuzemsku v první polovině letošního roku spotřebovali o čtyři procenta více elektrické energie než za ste...