Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Britové v diskusi o garantovaných cenách počítají s podporou ČR

Britové v diskusi o garantovaných cenách počítají s podporou ČR

Publikováno: 6.11.2013
Rubrika: Tiskové zprávy

Londýn 5. listopadu (ČTK) - Britská vláda je optimistická ohledně očekávaného rozhodnutí Evropské unie o garantovaných cenách pro nově budovanou jadernou elektrárnu Hinkley Point C v Somersetu. Předpokládá, že ji v diskusi s unií podpoří ostatní země jako například Česká republika, která o podobném projektu podpory rovněž uvažuje. Českým novinářům to dnes v Londýně na semináři věnovaném jaderné energetice řekla Juliet Petersová-Travisová, šéfka pro nové jaderné zdroje EU z britského ministerstva pro energetiku a klimatické změny. 

Evropská komise bude posuzovat, zda koncept garantovaných cen, kdy je doplácen rozdíl mezi dohodnutou a tržní cenou, nepředstavuje nepovolenou státní podporu. "Nemůžeme předvídat, jak to dopadne, ale zamítnutí by byla špatná zpráva pro všechny nové projekty," uvedla Petersová-Travisová, podle níž EU v této věci zatím nevyslala "žádné signály". Británie před dvěma týdny podepsala dohodu s francouzskou energetickou skupinou EDF o výstavbě dvou jaderných reaktorů. Investice má činit 16 miliard liber (488 miliard Kč). 
Britové očekávají silný lobbing ze strany Berlína a zejména Vídně, které nepovažují jádro za perspektivní zdroj. V nedávné době se Německo rozhodlo odstavit z provozu všechny své jaderné elektrárny, plány na výstavbu jaderné elektrárny zrušila také Itálie a Francie slíbila, že omezí podíl výroby elektřiny z jádra na 50 procent. 
Podporu v diskusi ohledně státních garancí Británie naopak očekává z české strany. Kladné rozhodnutí, které je jednou z podmínek budoucí výstavby, by podle odhadu tamního ministerstva mohlo padnout v příštím roce. "Evropská unie nemá žádný harmonogram, což respektujeme. Termínem, který přichází v úvahu, by mohlo být příští léto," uvedla Petersová-Travisová. 
Podpora jaderné energetiky je v souladu s aktuální reformou energetického trhu v zemi. Systém garantovaných cen, prostřednictvím tzv. contracts for difference, je jedním z hlavních nástrojů. Například u dohody s EDF a dalšími členy konsorcia China General Nuclear Corporation (CGN), China National Nuclear Corporation (CNNC) a francouzskou Arevou představuje 89,5 libry za MWh při zahrnutí také dalšího projektu v Sizewell. V opačném případě by cena byla 92,5 libry za MWh. 
Česká vláda zatím o využití ani podobě garantovaných cen u dostavby jaderné elektrárny v Temelíně nerozhodla. Způsob financování prosazuje provozovatel elektrárny - energetická společnost ČEZ. Ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala v této souvislosti již dříve prohlásil, že podle něj zvítězí hledisko konkurenceschopnosti tuzemské energetiky a ekonomiky obecně. V tendru na dostavbu jihočeské jaderné elektrárny zůstávají dva uchazeči americko-japonský Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Podle aktuálního harmonogramu by měla společnost ČEZ vybrat vítěze v roce 2015. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (52x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...
ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard (47x)
(Zdroj: www.novinky.cz) Elektrárenská společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech...
AREVA dodá jaderné palivo pro jordánský výzkumný reaktor (41x)
AREVA podepsala kontrakt s korejským konsorciem KAERI/DAEWOO na dodávky palivových částic pro JRTR (Jordan Research and ...