Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Aleš John popisuje cestu do Ruska: U nás chodíme kolem výstavby nových bloků v Dukovanech jako kolem velikonoční kraslice, zatímco tam...

Aleš John popisuje cestu do Ruska: U nás chodíme kolem výstavby nových bloků v Dukovanech jako kolem velikonoční kraslice, zatímco tam...

Publikováno: 13.7.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Poslední týden v červnu se uskutečnila studijní cesta starostů z Dukovanska, Bystřicka, členů OBK JE Dukovany, pracovníků public relations a žurnalistů na Kolský poloostrov a St. Peterburg. Cílem cesty bylo seznámit se s JE Kola, která je stářím a skladbou bloků podobná JE Dukovany a s novou výstavbou bloků VVER 1200 na JE Leningradská 2. Protože cesta na Kolskou JE je možná jen přes Murmansk, měli jsme také možnost seznámit se s tímto městem za polárním kruhem a zažít půlnoční slunce.

Murmansk je základnou flotily jaderných ledoborců společnosti Atomflot. Sice jsme „živý" ledoborec nenavštívili, protože přeci jen jsou tam jistá a velmi přísná bezpečnostní opatření. Navštívili jsme legendu jaderné flotily ledoborec Lenin, který je přeměněn na muzeum. Starostové se zajímali i o vztahy mezi municipalitami a jadernými zařízeními.

Cesta byla v souladu se zásadami práce OBK, tzn. vidět, poznat a udělat si svůj vlastní názor a ten potom komunikovat ve svém okolí. Cesta byla připravena ve spolupráci z ČEZ, Rusatom a společností Esential communication. Za sebe hodnotím cestu jako velice přínosnou, ukázala, že je možní bloky VVER 440 provozovat téměř 60 let a udržovat je ve skvělé materiálové kondici s jasnou a dlouze dopředu sdělenou vizí náhrady těchto bloků po dosloužení. Výstavba na JE Leningrad ukázala zase jiný způsob řízení velké stavby než známe z vlastní zkušenosti. Pro starosty byla zajímavá na všech lokalitách diskuse s místní samosprávou a výsledky soužití jaderného zařízení s municipalitami. K získaným poznatkům se ještě několikrát v podrobnostech vrátím.

Kolská jaderná elektrárna
Asi 200 km jižně od Murmansku se nedaleko městečka Poljarnye Zori, na severním polárním kruhu, uprostřed tundry na Kolském poloostrově je od roku 1973 v provozu Kolská jaderná elektrárna. Jsou zde dva starší bloky VVER 440 typ 230 spuštěné v červnu 1973 respektive prosinci 1974. A dva bloky VVER 440 typ 213 spuštěné v březnu 1981 respektive říjnu 1984. Podobná sestava bloků byla např. na JE Jaslovské Bohunice na Slovensku a bloky typu 213 známe z Dukovan. Kolští provedli řadu modernizačních a bezpečnostních vylepšení a v současné době mají licenci k provozu na blocích 1 a 2 do roku 2018/19 a usilují o prodloužení o dalších 15 let. Na blocích 3 a 4 mají licenci prodlouženou o 25 let tedy do let 2035/39.

JE Kola, vlevo dva bloky VVER 440 230, vpravo dva bloky VVER 440 213

Elektrárna je ve velmi dobrém stavu, zařízení je dobře udržované na elektrárně je čisto, uklizeno. Nejsou vidět žádná provizoria, poškozené izolace a zařízení, úniky provozních médií ani zákoutí s nedefinovanou hromadou materiálu. Řečeno slovy misí MAAE nebo WANO „excellent housekeeping and material condition". Co zaujalo bylo provozní hlášení téměř jako na vojně. Provázel nás po elektrárně ředitel Vasilij V., Omelčuk a kamkoliv na pracoviště jsme došli, dostal perfektní situační hlášení o stavu provozu, ať již u „načálnika směny stancii" nebo na pomocné dozorně, radiační dozorně, či blokové dozorně. V tomto směru se dukovanští mohou ještě trochu učit.
Příkladná spolupráce je s městečkem Polarnye Zori, kde většina z 2320 zaměstnanců elektrárny žije. Pravda, jinak široko daleko žádné jiné město není. Polarnye Zori mají 17200 obyvatel. Je zde vybudováno vše co je potřeba. Sportoviště, fotbalový a hokejová stadion, nedaleká sjezdovka, kulturní sál, obchody. Městečko si prošlo v historii divokou privatizací bytového fondu. Nicméně nefungovalo to a tak byly byty zpětně převzaty od soukromníků a péče o ně je zajištována centrálně. Pravda nejsou zde domky a vilky, ale panelové bloky. Nakonec Třebíčská Borovina za Rybníkem poskytuje dostatečnou představu jak to vypadá.
Zajímali jsme se o o vzdálenější budoucnost lokality. Co bude po roce 2035, kdy licence končí a bloky budou odstaveny. Zde má Rosenergoatom , která kolskou JE provozuje jasno. Postaví se zde nové bloky. Typ VVER 640. Větší jednotkový výkon by prý současná síť nezvládla. A má se začít stavět v roce 2025. Jasná zpráva. To nám v Dukovanech také trochu chybí. My chodíme kolem výstavby jako kolem velikonoční kraslice. Opatrně a potichoučku, abychom se někoho náhodou nedotkli.


Tundra pokrývá celý Kolský poloostrov

Když to shrnu. Pěkně udržovaná elektrárna s trvalým modernizačním programem a programem dlouhodobého provozu (LTO) a prodlužovanou licencí. Jasná a vyhlášená dlouhodobá strategie až do konce století, včetně jasného vyhlášení nové výstavby nahrazující po dosloužení současné bloky. Velice dobrá spolupráce průmyslu s municipalitami.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (67x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Svařování komponent jaderných elektráren (48x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...