Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    ABB investuje v Čechách do inovativního inkubátoru pro nové technologie pro energetiku

ABB investuje v Čechách do inovativního inkubátoru pro nové technologie pro energetiku

Publikováno: 2.7.2013
Rubrika: Technologie, materiály

Cílem inkubátoru Nupharo Park, do něhož ABB investuje 2,3 milionu eur a EU 12 milionů eur, je vývoj technologií stejnosměrného proudu a dalších technologií pro komerční využití.

ABB, přední světová společnost v oboru energetiky a automatizace, společně s Evropskou unií investuje do založení technologického parku v České republice. Cílem tohoto projektu je vývoj a komercializace technologií využívajících stejnosměrný proud a jiných technologií, které mají potenciál snížit náklady na energii a uhlíkové emise.

Inkubátor Nupharo Park poskytne zdroje, zařízení a obchodní poradenství nutné pro úspěšný vstup na trh. Výrobní zázemí nabídne jedinečné prostředí pro testování komerčních aplikací a obchodní využitelnost nových technologií. Technologický park je výsledkem inovativní spolupráce mezi evropskými orgány, mezinárodními společnostmi, podnikateli, investory do rizikového kapitálu a univerzitními badateli. Cílem parku je vybudovat silnou komunitu inovátorů.
„Aby bylo možné světu dodávat cenově dostupnou a zároveň čistou energii, jsou zapotřebí nová tvůrčí řešení,“ uvedl Tarak Mehta, ředitel divize ABB Výrobky nízkého napětí. „Nupharo Park je dalším inovativním způsobem, jak společnost ABB podporuje vývoj technologií pro energetiku. Tento park vhodně doplňuje náš vlastní výzkum a vývoj, spolupráci s univerzitami a investice do mladých firem. Do projektu se jako první zapojí divize Výrobky nízkého napětí, ovšem budou ho moci využít všechny divize ABB.“
Nupharo Park (www.nupharo.com) se buduje ve Žďárku v České republice poblíž hranic s Německem a bude dokončen v roce 2014. ABB vítá účast dalších subjektů, které mají zájem o rozvoj nových technologií v energetice, a o účasti na projektu jedná s několika globálními společnostmi.
ABB do projektu investuje 2,3 milionu eur a Evropská unie přispívá částkou ve výši 12 milionů eur. Od nynějška do roku 2020 budou mít mladé podniky (tzv. start-ups) v Nupharo Parku možnost získat více než 800 milionů eur v grantech EU a zvýhodněných půjčkách na investice, výzkum, pracovní náklady a marketing.
Činnost parku se zaměří na podporu nových možností v energetice využitím aplikací pro stejnosměrný proud. Pro společnost ABB, která technologie umožňující převod mezi střídavými a stejnosměrnými systémy zavedla, je tato oblast velmi zajímavá. Právě ABB jako první představila komerčně použitelný přenos velmi vysokého napětí stejnosměrným proudem. A nyní využívá stejnosměrný proud v aplikacích pro vysoké a nízké napětí jako je nabíjení elektromobilů, rozvodné elektrické systémy na lodích, v budovách a v datových centrech.
ABB se účastní projektu Nupharo Park prostřednictvím své jednotky pro investice do rizikového kapitálu ABB Technology Ventures (ATV), která vznikla v roce 2009 za účelem investic do strategicky zajímavých společností v rané a růstové fázi. Doposud investovala do oblastí jako je komunikace v rámci inteligentních sítí (smart grids), kybernetická bezpečnost rozvodu energií, energetická optimalizace datových center, přílivové elektrárny a efektivnost větrných elektráren.

ABB (www.abb.cz) je přední světovou společností působící v oblasti energetiky a automatizace. Umožňuje zákazníkům ze sféry průmyslu a výroby a distribuce energií zlepšit jejich výkonnost při současném snížení dopadu jejich činností na životní prostředí. ABB má kolem 145 000 zaměstnanců přibližně v 100 zemích světa. V České republice působí na osmi lokalitách a zaměstnává více než 3 200 lidí.

Mediální partneři rubriky Technologie, materiály:

   

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (53x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (41x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...