Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    ZVVZ GROUP se podílí na dostavbě Jaderné elektrárny Mochovce a připravuje se na rozšíření Temelína

ZVVZ GROUP se podílí na dostavbě Jaderné elektrárny Mochovce a připravuje se na rozšíření Temelína

Publikováno: 30.5.2013
Rubrika: Elektrárny, Jaderné, Dostavba elektrárny Mochovce

Nové bloky slovenské Jaderné elektrárny Mochovce, kde se k dosavadním dvěma přistavují další dva, budou vybaveny vzduchotechnikou z milevské skupiny ZVVZ GROUP. Zatímco dodávky pro 3. blok skončily, pro 4. blok se nyní začínají vyrábět. V obou případech jde o ventilátory, chladiče vzduchu, automatické plynotěsné uzávěry, automatické vzduchotěsné uzávěry a přetlakové klapky.

Klíčová slova: vzduchotechnika, JE Mochovce

Loni objem těchto dodávek dosáhl 110 milionů korun. Letos to bude 120 milionů korun.
„Pro oba nové bloky jsme vedle prováděcího projektu pro vzduchotěsnou zónu, která je významnou součásti jaderného ostrova, zpracovali i velmi důležité programy pro spuštění vzduchotechnických systémů celého jaderného zařízení, tzv. funkční zkoušky,“ říká Zdeněk Klukáček, vedoucí obchodu jaderné energetiky společnosti ZVVZ-Enven Engineering. Ta v rámci holdingu ZVVZ GROUP drží „jaderné“ know-how na filtrační stanice a chladiče, zatímco sesterská společnost ZVVZ MACHINERY na ventilátory, uzávěry či klapky.
Skupina ZVVZ GROUP přitom usiluje o dodávku vzduchotechnických zařízení i na 3. a 4. blok Jaderné elektrárny Temelín, kde má podepsaná memoranda o porozumění či spolupráci s oběma hlavními uchazeči firmou Westinghouse a konsorciem MIR.1200.
Podle dosavadních jednání se pro ZVVZ GROUP jeví jako výhodnější nabídka česko – ruského konsorcia MIR.1200. „S ním podrobně vyjednáváme o vzduchotechnice pro jadernou část. Jedná se o realizační projekt přes dodávky, montáž až po uvedení do provozu. Nyní jsme ve stadiu přípravy smlouvy o smlouvě budoucí, kde jako jmenovaný dodavatel poskytujeme exkluzivitu,“ říká Zdeněk Klukáček. Na to by měla navázat jednání o obchodních podmínkách, včetně cen. Nabídka Rusů je velmi konkrétní a dává firmě poměrně široké kompetence s velkým podílem práce v jaderné i nejaderné zóně.
Nabídka od americké korporace Westinghouse je naproti tomu stále jen v obecné rovině, pokud jde o jaderný ostrov. Nejednalo by se o dodávku uceleného projektu, ale pouze o dodávku jednotlivých komponentů vzduchotechniky.
„Pro nás není důležitý jen rozsah prací, ale také reference, které tím získáme. Úměra je jednoduchá: Čím větší rozsah činností, tím větší reference. Ty jsou do budoucna klíčové, protože by nám dál otevřely dveře do světa. Bez referencí a správných kontaktů jste v jaderné energetice ztraceni,“ říká Miloslav Šváb, generální ředitel ZVVZ-Enven Engineering.
Holdig ZVVZ GROUP v posledních letech zvýšil technickou úroveň produkce podle požadavku nových norem, posilujících bezpečnostní parametry jaderných elektráren. „Neustálé zvyšování bezpečnosti jaderných zařízení představuje zcela jednoznačný trend. Ať už v rámci Evropské unie nebo mimo ní. Dokonalá původní technická dokumentace k výrobkům je základem,“ upozorňuje Zdeněk Klukáček.
S rostoucím rozsahem prací společnost ZVVZ- Enven Engineering posílila o několik lidí svou projekci pro oblast jaderné energetiky, rozšiřuje rovněž obchod a kontrolu jakosti.
„Stagnující česká ekonomika potřebuje silný impuls, aby nastartovala svůj růst. A dostavba ETE by mohla být takovým impulsem. Navíc výroba elektřiny z jádra představuje nejčistší a nejekonomičtější zdroj,“ říká Miloslav Šváb.
Někdejší ZVVZ Milevsko bylo finálním dodavatelem vzduchotechniky pro jaderné elektrárny v bývalé ČSSR už v roce 1985. Postupně se stalo finálním dodavatelem těchto zařízení pro všechny zde postavené jaderné elektrárny.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (67x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (42x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...