Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Změna v nejvyšším vedení huti ArcelorMittal Ostrava

Změna v nejvyšším vedení huti ArcelorMittal Ostrava

Publikováno: 26.4.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Na začátku května proběhne změna na pozici generálního ředitele a předsedy představenstva ArcelorMittal Ostrava. Tapas Rajderkar, který je v ostravské huti nejdéle sloužícím generálním ředitelem od vstupu skupiny ArcelorMittal, bude mít nově na starosti východoevropskou divizi dlouhých výrobků ArcelorMittal Europe a jeho novým pracovištěm bude Lucemburk. V ostravské huti bude nadále působit jako člen dozorčí rady. Novým předsedou představenstva ArcelorMittal Ostrava bude Vijay Mahadevan, který je dosud generálním ředitelem huti ArcelorMittal v  Kazachstánu. Jan Rafaj, ředitel pro personalistiku a vnější vztahy a dosavadní člen představenstva ArcelorMittal Ostrava, se zároveň stal místopředsedou představenstva.

Tapas Rajderkar[1] nastoupil do ostravské huti na konci roku 2011, kdy se uváděla do provozu první z řady stěžejních ekologických investic a zároveň na podnikání doléhala druhá vlna ekonomické krize v Evropě. Nově jmenovaný generální ředitel se tak musel vypořádat s řadou zásadních výzev. Během téměř pětiletého Rajderkarova působení se ostravské huti podařilo vyrovnat s následky finanční krize, optimalizovala se výroba s cílem zachovat co nejvíce pracovních míst a postupně se dále ekologizovaly výrobní provozy. Od roku 2011 postavila ostravská huť technologie na snížení svého vlivu na životní prostředí 6,8 miliardy korun včetně 2,8 miliardy dotací. Dnes patří mezi nejekologičtější hutní provozy na světě.

V období 2011-2015 se v huti investovalo 5 miliard korun také do modernizace výrobních zařízení s cílem zvyšovat podíl výrobků s vysokou přidanou hodnotou a posilovat konkurenceschopnost.  Zásadní modernizace se dočkaly ocelárna, válcovny a ohřívače vzduchu pro vysoké pece. V prosinci 2013 bylo například uvedeno do provozu modernizované kontilití s novou vakuovací stanicí za miliardu korun, díky němuž huť rozšířila své dodávky do dalších průmyslových odvětví od  petrochemického a energetického průmyslu po kovárenský a automobilový průmysl. V polovině letošního roku bude v huti dokončena největší investice od 90. let – výstavba fluidního kotle na hutní energetice (nyní společný podnik TAMEH) za 1,5 miliardy korun, který nahradí 4 stávající uhelné kotle.

Intenzivní úsilí v oblasti zdraví a bezpečnosti zaměřené na prevenci pracovních úrazů taktéž přineslo velké zlepšení. Zatímco například v roce 2006 se v huti stalo 26 úrazů s následnou absencí, v roce 2010 to bylo 11 a v roce 2015 dosáhla huť historického minima 3 úrazů.  V  září 2015 po roční přípravě, kdy všichni zájemci mohli absolvovat odvykací léčbu zdarma, se ostravská huť stala první nekuřáckou firmou skupiny ArcelorMittal v Evropě.

Vijay Mahadevan[2] se k 2. květnu 2016 stane předsedou představenstva ArcelorMittal Ostrava. Mahadevan přichází do Ostravy z Kazachstánu, kde působil jako generální ředitel v ArcelorMittal Temirtau od roku 2011. Pro skupinu ArcelorMittal pracuje od roku 1998, začínal v Mexiku a později pracoval v Dubaji. Má za sebou 25 let zkušeností v oblasti výroby, prodeje a marketingu. Vystudoval strojírenství na Gulbarga University v Indii. Na indickém New College Institute of Management pak získal v oboru marketingu a financí titul MBA.

Jan Rafaj, ředitel pro personalistiku a vnější vztahy je členem představenstva ArcelorMittal Ostrava od roku 2012. Nyní byl jmenován do funkce místopředsedy představenstva. V ostravské huti působí od roku 2006, předtím pracoval tři roky ve válcovnách ve Frýdku - Místku jako ředitel právního oddělení. Je také viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a jediným výrobcem transformátorových plechů v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají 7 250 zaměstnanců. Průměrný výdělek v roce 2015 činil 34 615 korun. Díky nadstandardní ekologizaci dokončené v roce 2015 vyrábí společnost surové železo i ocelové výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.


 

[1] (transkripce Tapas Rádžderkar)
[2] (transkripce Vidžaj Mahadevan)

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (55x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...