Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Zisky Rosatomu v minulém roce vzrostly o 10 %

Zisky Rosatomu v minulém roce vzrostly o 10 %

Publikováno: 16.8.2018, Aktualizováno: 20.8.2018 10:14
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom zvýšila v roce 2017 své zisky o 10,2 % a udržela své portfolio zahraničních zakázek na dalších 10 let na hodnotě 133 miliard dolarů. Uvádí to výroční zpráva za rok 2017 zveřejněná 13. srpna 2018.

Konsolidovaný zisk Rosatomu vzrostl v roce 2017 na 967,4 miliard rublů oproti roku 2016, kdy činil 878,1 miliard rublů. Jde tedy o meziroční nárůst ve výši 10,2 %. Druhý z ukazatelů, který Rosatom pravidelně zveřejňuje, se udržel na loňské hodnotě. Jde o portfolio zahraničních zakázek, které budou realizovány v příštích 10 letech – narostlo ze 130 na 133,5 miliardy dolarů.

Za růstem zisků Rosatom vidí vyšší tržby za prodej elektřiny na ruském trhu, zvýšení objemu prodeje produktů počáteční fáze palivového cyklu do zahraničí a nárůst příjmů za výstavbu jaderných elektráren v zahraničí. Roli hrál také růst tržeb za nové produkty (nejaderné strojírenství, lodní stavitelství, bezpečnostní systémy), který meziročně dosáhl 16 %.

V roce 2017 pokračoval Rosatom s posilováním své přítomnosti na mezinárodních trzích. Uzavřel celkem 11 mezivládních smluv a 16 velkých mezirezortních dohod. Mezi hlavní události loňského roku patří podpis generální rámcové smlouvy mezi Ruskem a Indií o výstavbě 5. a 6. bloku jaderné elektrárny Kudankulam a počátek platnosti balíku smluv o výstavbě čtyř bloků jaderné elektrárny El Dabaa v Egyptě.

Loňský rok přinesl i milníky v projektech výstavby jaderných elektráren v zahraničí, například byl spuštěn 3. blok čínské jaderné elektrárny Tchien-wan. Dále byla zahájena betonáž základů reaktorových budov 3. a 4. bloku elektrárny Kudankulam v Indii a 1. bloku jaderné elektrárny Rooppur v Bangladéši. Rovněž začaly zemní práce v druhé části íránské jaderné elektrárny Búšehr a proběhla slavnostní ceremonie zahajující stavební a montážní práce v turecké jaderné elektrárně Akkuyu.

„Nové projekty Rosatomu v zahraničí pozorně sledujeme, představují totiž nejen pro nás, ale i další české firmy možnost uplatnění vyráběné produkce v jaderných elektrárnách s reaktory typu VVER. S naší produkcí se můžete setkat ve většině jaderných elektráren stavěných Rosatomem v Rusku i v zahraničí. Plánujeme se zúčastnit výběrových řízení na dodávky armatur také pro bloky, jejichž výstavba se teprve rozjíždí,“ uvádí Julia Dolgusheva, výkonná ředitelka firmy ARAKO spol. s r. o.

V Rusku jaderné elektrárny provozované Rosatomem vyrobily 202,9 TWh elektřiny, což představuje 18,9 % tamní produkce elektrické energie. I na domácím trhu pokračovala výstavba a spouštění nových bloků. Proběhlo energetické spuštění 1. bloku jaderné elektrárny Leningradská II a 4. Rostovské jaderné elektrárny. Do komerčního provozu vstoupil 1. blok jaderné elektrárny Novovoroněžská II. Všechny jaderné elektrárny na území Ruska pracovaly spolehlivě a nebyla zaznamenána žádná odchylka od normálního provozu, která by představovala hrozbu pro obsluhu, obyvatelstvo nebo životní prostředí.

Rosatom rovněž pokračoval v rozvoji nových produktů včetně větrných elektráren. Instalovaný výkon větrných parků, které Rosatom v Rusku postaví do roku 2022, vzrostl na 970 MW (43 % z celkového výkonu ruské větrné energetiky). Další nové produkty patří do oblasti nukleární medicíny. Rosatom začal poskytovat služby nukleární medicíny obyvatelstvu Čeljabinské oblasti a rozjel projekt elektronového ozařovacího centra. V zahraničí zvítězil v tendru na dodávku radiofarmaceutického komplexu s cyklotronem do Thajska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Čtyři bloky jaderné elektrárny Tchien-wan, které ve spolupráci s Čínou vybudoval Rosatom

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (64x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (46x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...