Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    ŽĎAS: Nová zařízení pro tradiční technologie

ŽĎAS: Nová zařízení pro tradiční technologie

Publikováno: 17.9.2009
Rubrika: Technologie, materiály

Rozsáhlou expozici na Mezinárodním strojírenském veletrhu má v pavilonu F společnost ŽĎAS, a.s., která své výrobky dodává do zemí pěti kontinentů. Její výrobní program tvoří metalurgie, tvářecí stroje, zařízení pro zpracovávání válcovaných výrobků a lisovací nástroje.

Novinkou v expozici je zařízení integrovaných kovacích souborů. „Ve výrobním programu jsou kovací lisy pro volné kování jednou ze základních skupin dodávaných tvářecích strojů. Ve spolupráci s akciovou společností DEL Žďár nad Sázavou, dodavatelem elektrického zařízení a řídícího SW souboru, jsou jednotlivé části umožňující výkonnou a ekonomickou produkci celého sortimentu volně kovaných výrobků programově propojena do integrovaného souboru,“ řekl marketingový ředitel Viktor Horanský. Vlastní soubor tvoří kovací lis s hydraulickým pohonem a jeden nebo dva manipulátory. Elektrické zařízení, jehož součástí je programovatelný automat, umožňuje ruční nebo automatické řízení, včetně integrace lis-manipulátor. Podle požadavků zákazníka může být soubor doplněn ingotovým vozem, otočným zvedacím stolem, nářaďovým manipulátorem a sadami nářadí.

Pro kování kroužků a válců se používá děrovací stůl. Výhodou je, že kovací centrum je řízeno jedním pracovníkem od centrálního ovládacího pultu, umístěného v odhlučněné a klimatizované kabině. Operátor si vybírá vhodný režim ovládání s ohledem na okamžité požadavky technologie výroby. Režim automatického kování umožňuje přesnost plus minus milimetr. „Vybavením lisu diagnostikou technologického procesu a automatickou výměnou nástrojů se podstatně omezily fyzické nároky na obsluhu. Výsledkem je zvýšení jakosti při výrazně snížených technologických přídavcích a vysoké produktivitě práce,“ dodal Horanský.

Hlavní aktivity v oboru válcoven jsou zaměřeny především na oblast zpracování plechu. Například v Košicích se jedná o dělicí linku na pásy pocínovaného plechu, válcovaného za studena. Finální produkcí jsou tabule, které se ukládají do stohů o přesném počtu kusů nebo hmotnosti. Linka je osazena letmými bubnovými nůžkami ŽĎAS. Tyto unikátní nůžky osazuje do svých dělicích linek například i americká firma Littell se sídlem v Chicagu. Výchozím materiálem jsou svitky ocelového pásu o hmotnosti 15 tun válcovaného za studena, pocínovaného z jedné nebo obou stran. O mimořádných technických parametrech linky svědčí dosahovaná přednost stříhaných tabulí plus minus 0,15 mm, při počtu střihů 7,8/sec.

V posledním období dodal ŽĎAS tři ucelená, plně automatizovaná pracoviště paketovacích lisů CPS 320 na náročný trh předního evropského výrobce automobilů Volkswagen. Dvě pracoviště do VW Wolfsburg a jedno do VW Hannover. „Původní pracoviště bylo rozšířeno o moderní komplex s paketovacím lisem ŽĎAS. Propojení obou zajišťuje překlopný skluz ovládaný pneumaticky. Plechový odpad z lisoven putuje k paketovacímu lisu do překlopného skluzu. Z něho se dostává odpad do násypky dávkovacího zařízení. Poté je slisováno do kvádru (paketu).

Současná akciová společnost ŽĎAS vznikla transformací stejnojmenného státního podniku. V září roku 2002 do ní vstoupil strategický partner a majoritním vlastníkem se stala slovenská firma Železiarne Podbrezová, a.s., jejíž historie sahá až do roku 1840. V současné době patří tato firma ke světové špičce v oblasti výroby bezešvých trubek. Velkou výhodou společnosti zůstává uzavřený výrobní cyklus produkce ocelových rour a jejich další zpracování. Společnost ŽP vyváží svoje výrobky přímo nebo prostřednictvím dceřiných obchodních společností do 50 zemí světa.

(Zdroj: BVV, a.s.)

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Chladicí věž s přirozeným tahem pro nový paroplynový zdroj 840 MWe v Elektrárně Počerady (55x)
Na jaře letošního roku začala v Elektrárně Počerady výstavba nové chladicí věže s přirozeným tahem, výšky 128,32 m. Tato...
Dodávka turbinového ostrova s parní turbinou ŠKODA pro paroplynový zdroj v Počeradech (46x)
ŠKODA POWER, a Doosan company získala v polovině roku 2009 kontrakt od společnosti ŠKODA PRAHA Invest na dodávku turbino...
Hodnocení degradace ocelí pro tepelnou energetiku pomocí mikrosrukturních paramertrů (43x)
Návrhová životnost některých komponent tepelně energetických zařízení činí až 250.000 hod., tj. 35 roků. Informace o stu...