Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ZAT, český výrobce řídicích systémů pro energetiku a průmysl, dosáhl rekordních tržeb

ZAT, český výrobce řídicích systémů pro energetiku a průmysl, dosáhl rekordních tržeb

Publikováno: 11.7.2017, Aktualizováno: 4.8.2017 13:12
Rubrika: Tiskové zprávy

Český dodavatel řídicích systémů pro energetiku a průmysl zvýšil meziročně tržby o 19 procent. Ve fiskálním roce 2016* dosáhla společnost ZAT a.s. rekordních 813 milionů korun. Vzrostl i podíl zahraničního obchodu, a to meziročně ze 420 milionů na 480 milionů korun. Celkový podíl zahraničního obchodu činí 65 procent.

„Z pohledu tržeb jde o druhý nejúspěšnější rok v 55leté historii firmy. S uvedením čtvrté generace řídicího systému SandRA značně roste poptávka po službách ZAT u nás i ve světě. Vrací se nám také dlouhodobá systematická práce se zákazníkem, zejména na získání větších projektů se pracuje několik let. Nově jsme se prosadili na trzích například v Arménii, v Polsku a začínáme i ve Finsku,“ říká Ivo Tichý, člen představenstva ZAT. Firma v současné době dodává do 60 zemí světa.

Zisk před zdaněním dosáhl 117 milionů korun, ukazatel EBITDA činí 162,5 milionu korun. Poslední dva roky se také výkony drží na úrovni 740 milionů korun, vzrostla produktivita z přidané hodnoty zakázek na 1,2 milionu korun. „Firma úspěšně roste díky stabilnímu a dlouhodobému majiteli i know-how a práci našich zaměstnanců, jejichž zázemí, rozvoj i další vzdělávání jsou pro nás vysokou prioritou. Také vedení firmy stále pracuje na budoucnosti a růstu firmy, stabilně investujeme do vývoje vlastního řídicího systému i do výrobních technologií a infrastruktury,“ konstatuje Vladislava Česáková, členka představenstva ZAT.  Loňský rok byl také ve znamení představení Vize do roku 2022.

V uvedeném fiskálním roce firma úspěšně absolvovala řadu zákaznických auditů zaměřených především na oblast bezpečnosti jaderných technologií. „Úspěšně jsme prošli auditem společností Areva, Fortum, ČEZ, Slovenské elektrárne, Škoda JS a dalších významných zákazníků,“ doplňuje Petr Katolický, ředitel útvaru Kvalita.

ZAT dodává do třetiny jaderných elektráren v Evropě

Stěžejním segmentem společnosti zůstává jaderná energetika se 70procentním podílem na celkových tržbách. Mezi významné zakázky patří dodávky řídicího systému SandRA (zkratka Safe and Reliable Automation) na 3. a 4. blok jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice, 1. a 2. blok jaderné elektrárny Mochovce a na 2. blok jaderné elektrárny Pakš v Maďarsku. Podle Karla Stočese, ředitele divize Jaderná energetika, ZAT dodá pro maďarskou elektrárnu do roku 2019 řídicí systémy na další tři bloky. Celkem divize Jaderná energetika utržila téměř 590 milionů korun.

„Máme nastaveny nové procesy pro systémy s vlivem na bezpečnost, a to od přípravné a projektové fáze přes výrobní, testovací, instalační až po servis. Všechny procesy mají implementovánu nejvyšší bezpečnostní normu IEC 60880. Zároveň máme ve firmě zavedenou kulturu jaderné bezpečnosti,“ upřesňuje Karel Stočes. V letošním roce se divize Jaderná energetika zaměřuje na další rozvoj bezpečnostních systémů a vyhledávání know-how ve speciálních aplikacích. Vzhledem k nízkým investicím v oblasti jaderné energetiky v tuzemsku a odkladu rozhodnutí o dostavbě nových jaderných bloků ZAT cílí na zahraniční projekty – ať už modernizace jaderných elektráren a prodlužování jejich životnosti, či výstavbu nových jaderných bloků. Zapojuje se také do vývoje nových jaderných technologií.

Zahraničí tvoří 80 procent nového obchodu v klasické energetice

Jednoznačně největší současnou zakázkou v segmentu klasické energetiky je dodávka DCS (systém řízení celého výrobního bloku) pro slovenskou společnost PPA Controll na kubánskou elektrárnu Felton přesahující 92 milionů korun. Jde o výměnu systému řízení 1. bloku po havárii elektrárny na podzim 2016. Ve sledovaném fiskálním roce se divizi Energetika podařilo uzavřít nové obchody za téměř 150 milionů korun, z čehož zahraniční zakázky tvoří přes 80 procent. „Meziročně jsme navýšili objem zahraničního obchodu o téměř 40 procent. Naše produkty jsme uplatnili například ve Švédsku, Finsku, Íránu, Egyptě, Chile, Mexiku či Polsku. V České republice jsme vloni dokončili rozsáhlou výměnu řídicího systému v Elektrárnách Opatovice. Realizovali jsme projekty v teplárnách Planá nad Lužnicí a Olomouc, uspěli jsme v tendru na výměnu systému kontroly a řízení, včetně řízení rozvoden a ostatních částí elektro na vodní elektrárně Lipno I patřící společnosti ČEZ,“ doplňuje František Kural, ředitel divize Energetika společnosti ZAT. Řada zakázek je rozložena do delšího období, tržby divize tak dosáhly v loňském fiskálním roce 85 milionů korun.

Společnost ZAT nabízí zákazníkům z klasické energetiky výměnu a nasazení řídicích systémů celých bloků (DCS systémy) i dílčích produktů, např. řídicí a ochranné systémy turbín (TCS/TPS), budicí soupravy generátorů včetně elektro příslušenství, řídicí systémy neblokových provozů, jako je odsíření, denitrifikace, odprášení, čerpací a kompresorové stanice atd. V neposlední řadě se ZAT zabývá dodávkami elektrických ochran výrobních bloků a distribučních linek.

Zaměřeno na Průmysl 4.0

Segmentem, kterému ZAT věnuje zvýšenou pozornost, jsou řídicí systémy pro tzv. smart systémy. V současné době jde o oblast drážních systémů, bioplynových stanic, nově se firma zaměřuje také na oblast tzv. smart city, kde připravuje dílčí aplikace v oblasti digitalizace měst i komplexní řešení pro řízení jednotlivých technologií centrálním dispečinkem.  „Zaměřujeme se na vývoj nových technologií v kontextu Průmyslu 4.0, jako jsou internet věcí, big data a nové služby pro zákazníky včetně vývoje inteligentních systémů pro města a obce,“ konstatuje Václav Janoch, ředitel divize Smart systémy.  

Tržby divize Smart systémy dosáhly v loňském fiskálním roce téměř 70 milionů korun. Mezi významné zakázky divize patří například upgrade řídicího systému na podzemním zásobníku plynu ve Štramberku, kde byl nasazen ŘS SandRA ve významné trojnásobné redundanci, vzrostla také oblast servisu díky dlouhodobě uzavřeným servisním smlouvám se společností innogy Česká republika.

ZAT investuje ročně do vývoje přes 40 milionů korun

„V loňském fiskálním roce jsme se zaměřovali především na vývoj pro oblast jaderné energetiky. Šlo o komplexní řešení nové generace Řídicího systému regulačních tyčí jaderného reaktoru a Regulačního a bezpečnostního systému jaderného reaktoru, které jsou založeny na platformě SandRA Z100,“ říká Pavel Kulík, ředitel útvaru Technický rozvoj. Vývojové oddělení společnosti ZAT ve fiskálním roce 2016 pracovalo i na rozšíření vizualizačních možností operátorské úrovně a integraci nástrojů, které umožňují zobrazit stav řízené technologie také na mobilních zařízeních typu tablet či smartphone. Systém SandRA se zároveň díky doplnění několika standardizovaných komunikačních protokolů více komunikačně otevřel.

Podle Pavla Kulíka se ZAT ve vývoji cíleně zaměřuje na kybernetickou bezpečnost svého řídicího systému a dále na uplatnění technologií internetu věcí v tradičních i nových oborech.

* fiskální rok 1. 4. 2016 – 31. 3. 2017

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Recepce ZAT PlzeňZAT PříbramIvo Tichý, Vladislava ČesákováZAT výroba

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (64x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (39x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...