Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Zájemci se mohou projít jadernou elektrárnou Temelín - virtuálně

Zájemci se mohou projít jadernou elektrárnou Temelín - virtuálně

Publikováno: 22.1.2014
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

Temelín (Českobudějovicko) 20. ledna (ČTK) - Reaktorový sál, blokovou dozornu, sklad použitého paliva nebo strojovnu výrobního bloku jaderné elektrárny Temelín si ode dneška může prohlédnout každý zájemce o energetiku. Společnost ČEZ zprovoznila na svých webových stránkách virtuální prohlídku areálem. "Temelín je tak první jadernou elektrárnou na světě, která podobnou možnost nabízí," řekl dnes ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták. 

Prohlídka začíná pohledem na elektrárnu z ptačí perspektivy, odkud se uživatel může na základě vlastní volby dostat do různých částí elektrárny. Celkově má možnost podívat se na dvě desítky míst, a to včetně těch nejstřeženějších, jako je reaktorový sál nebo bloková dozorna či sklad vyhořelého paliva. Vše je doplněno popisky, technickými daty a dalšími zajímavostmi. Z bezpečnostních důvodů nejsou součástí virtuální prohlídky části týkající se zabezpečení elektrárny. 
Projekt, který má i svou anglickou verzi, vznikl na základě spolupráce agentury CDI.CZ a specialistů provozu a komunikace Skupiny ČEZ. K pořízení fotografií byl použit objektiv rybí oko. Pracné bylo skládání jednotlivých sekvencí pomocí speciálního programu. Díky tomu je možné si jednotlivé obrázky zvětšovat, zmenšovat nebo si je otáčet pod úhlem 360 stupňů.  
Po přečerpávací elektrárně Štěchovice se tak Temelín stal druhou elektrárnou společnosti ČEZ, kterou je možné virtuálně navštívit. V případě jaderné komunity se jedná o světovou premiéru, kterou jihočeská elektrárna nabízí. Virtuální prohlídky dalších pěti elektráren bude ČEZ spouštět postupně každé pondělí až do konce února.  
"Stále rostoucí zájem o exkurze do našich elektráren a informačních center nás utvrdil v rozhodnutí umožnit prohlídku i těm, kteří z různých příčin nemohou přijet až za námi. Své zážitky a poznatky si ale samozřejmě mohou oprášit i ti ostatní," uvedla koordinátorka vzdělávacího programu ČEZ Marie Dufková s tím, že loni si elektrárny prohlédlo na 200.000 lidí. ČEZ chce letos prostřednictvím virtuálních prohlídek otevřít světu i druhou českou jadernou elektrárnu Dukovany, přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně nebo komplexně zmodernizovaný provoz v Ledvicích. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (68x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (43x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...