Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Začaly studené a horké zkoušky 2. bloku JE Novovoroněžská II

Začaly studené a horké zkoušky 2. bloku JE Novovoroněžská II

Publikováno: 10.8.2018
Rubrika: Jaderné

Druhý blok jaderné elektrárny Novovoroněžská II vstupuje do přípravy ke spuštění, 1. srpna začaly jeho studené a horké zkoušky. První blok této elektrárny v únoru 2017 uvedla ruská korporace pro atomovou energii Rosatom jako první blok generace III+ na světě do komerčního provozu.

Studené a horké zkoušky budou trvat celkem 100 dní, z čehož na studenou fázi připadne 35 dní. Tyto zkoušky ověřují správnou funkci komponent primárního okruhu a měřících systémů před tím, než bude do reaktoru zavezeno jaderné palivo a začne fyzikální spouštění.

„Již máme za sebou hydraulické zkoušky primárního i sekundárního okruhu při tlaku 3,2 a 3,0 MPa, které potvrdily kvalitu jejich montáže. Nyní budeme zapínat hlavní cirkulační čerpadla a zkoušet pevnost a odolnost primárního okruhu i jeho komponent. Musíme prověřit, že všechny přístroje pracují správně. Potom budeme moci přejít k etapám, které vyžadují povolení ze strany regulačního úřadu Rostechnadzor na zavezení paliva do jaderného reaktoru,“ říká ředitel Novovoroněžské jaderné elektrárny Vladimir Povarov.

Po studené fázi přijde na řadu horká, během níž se bude testovat provoz základních i pomocných komponent primárního okruhu při provozních podmínkách. Součástí programu je i 100hodinová zkouška čtyř hlavních cirkulačních čerpadel při provozním tlaku (16 MPa) a teplotě (280 °C).

Etapa studených a horkých zkoušek je nejdůležitější součástí programu přípravy bloku k prvnímu spuštění. Testují se například tyto systémy: ochrana primárního a sekundárního okruhu před překročením provozního tlaku, chod hlavních cirkulačních čerpadel a řízení ochrany reaktoru. Zároveň jde o poslední velkou technologickou operaci předcházející fyzikálnímu spouštění.

Druhý blok jaderné elektrárny Novovoroněžská II má reaktor VVER-1200 generace III+. Tyto inovativní bloky mají zlepšené technické a ekonomické parametry, zajišťují maximální bezpečnost provozu a plně odpovídají pofukušimským bezpečnostním požadavkům Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Výjimečností těchto bloků je vysoká míra zapojení pasivních bezpečnostních systémů, které zálohují aktivní systémy a nejsou závislé na dodávce elektrického proudu a zásahu personálu. Bloky typu VVER-1200 používají unikátní bezpečnostní systémy, které nemají ve světě obdoby, jako například systém pasivního odvodu tepla do atmosféry, pasivní rekombinátory vodíku a lapač roztavené aktivní zóny.

Výstavby inovativních bloků Novovoroněžské elektrárny se účastní také české firmy. Patří mezi ně armaturky Arako, Armatury Group a MSA, které dodaly mezi lety 2009 a 2014 průmyslové i speciální armatury v celkové hodnotě přesahují 600 milionů korun. Dále Sigma Group, výrobce čerpadel, dodala čerpací agregáty za více jak 450 milionů korun a Kavalierglass, výrobce skla, dodala laboratorní sklo za 1,25 milionu korun.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Práce v 2. bloku JE Novovoroněžská II

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (38x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...