Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné     Začalo zakládání jaderného paliva do nového reaktoru v Bělojarské JE

Začalo zakládání jaderného paliva do nového reaktoru v Bělojarské JE

Publikováno: 5.2.2014
Rubrika: Jaderné, Paliva

V Bělojarské jaderné elektrárně zahájili zakládání jaderného paliva do nového reaktoru na rychlých neutronech BN-800. Oznámil to Andrej Timonov, představitel společnosti Rosenergoatom.

Klíčová slova: jaderná energetika, jádro, Bělorusko

Fyzikální spouštění reaktoru na bázi rychlých neutronů začalo loni 25. prosince. Jak již dříve informoval zástupce ředitele ruské státní korporace pro jadernou energii Rosatom, Alexandr Lokšin, proces fyzikálního spouštění se skládá z několika etap a podle plánu by měl být dokončen koncem dubna 2014.

V rámci první etapy se uskutečnilo zahřívání reaktoru plynem, pak bylo zahájeno plnění reaktoru sodíkem. Energetické spuštění, po němž začne reaktor vyrábět elektrickou energii, je plánováno na srpen, dosažení plného výkonu pak na konec roku 2014.

BN-800 patří k reaktorům s uzavřeným palivovým cyklem, jejichž užití umožní minimalizovat množství jaderného odpadu a významně rozšíří palivovou základnu státní korporace pro jadernou energii Rosatom.

Šéf Rosatomu Sergej Kirijenko prohlásil, že reaktor bude spuštěn s úsporou více než 10 miliard rublů (6,3 mld. Kč) z ceny odhadované odborníky.

Bělojarská jaderná elektrárna se nachází na Urale, ve Sverdlovské oblasti, nedaleko od městečka Zarečnyj. Šlo o první jadernou elektrárnu v bývalém Sovětském svazu s reaktorem na bázi rychlých neutronů.

Je to zároveň jediná jaderná elektrárnas v Rusku s různými typy reaktorů v jednom areálu: na 1. a 2. bloku jsou reaktory kanálového typu na bázi tepelných neutronů AMB, zatímco na 3. bloku reaktor na bázi rychlých neutronů BN-600. V současné době jsou první dva bloky odstaveny.

Největší rychlý reaktor na světě

Nový reaktor BN-800 na 4. bloku, který pracuje také na bázi rychlých neutronů, se stane po spuštění největším a nejvýkonnějším reaktorem na této bázi ve světě. První dva reaktory se v současné době nacházejí v režimu dlouhodobého zakonzervování a bylo z nich vyňato jaderné palivo.

Kromě toho se uvažuje o možnosti dalšího rozšíření Bělojarské elektrárny o 5. blok s reaktorem na bázi rychlých neutronů o výkonu 1200 MW, který by se stal pilotním komerčním blokem pro sériovou výrobu. Nyní tvoří objem elektrické energie vyrobené na Bělojarské JE řádově 10 procent celkového objemu výroby elektřiny v rámci energetického systému Sverdlovské oblasti.

Pro informaci - fakta:

  • Blok s reaktorem BN-800 byl vyvinut na bázi unikátního reaktoru BN-600, který je v experimentálně-průmyslovém režimu v provozu už přibližně 30 let.
  • Technologie reaktorů na bázi rychlých neutronů má v současné době jen málo zemí. Rusko je mezi nimi světovou špičkou.
  • Mezi dodavateli zařízení pro reaktor BN-800 jsou i české firmy, například společnost Arako, která pro něj dodávala armatury.
  • Reaktor BN-800 využívá uranovo-plutoniovou palivovou směs, která je tvořena přírodním uranem-238 a plutoniem. Izotop uran-238 tvoří 99,3% z celkových zásob uranu v přírodě. V tepelných reaktorech (například v českých elektrárnách Dukovany a Temelín) se používá uran-235, který tvoří pouhých 0,72% světových zásob uranu v přírodě.
  • Využití reaktoru BN-800 je významným krokem k vyřešení problému uzavření palivového cyklu u jaderných elektráren. Ten je jedním ze zásadních předpokladů zajištění dostatku paliva pro jaderné elektrárny budoucnosti.
  • Rosatom pracuje hned na několika projektech reaktorů čtvrté generace s chladící směsí z tekutého kovu.
  • Reaktor chlazený směsí olova a bismutu SVBR-100, by měl být uveden do provozu v roce 2017 v Dimitrovgradě v Uljanovské oblasti RF. Jeho výkon může řízeně kolísat mezi 75 a 100 MW.
  • Reaktor BREST bude pracovat s chladící směsí z tekutého olova. V Rusku v současnosti probíhají intenzivní vývojové práce, které směřují k vytvoření zkušebně-demonstračního reaktorového zařízení BREST 300.

Ruská státní korporace pro jadernou energii Rosatom sdružuje více než 250 podniků, v nichž pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Struktura společnosti je tvořena čtyřmi výzkumnými a výrobními komplexy: podniky jaderně-palivového cyklu, jaderné energetiky, vědeckovýzkumnými ústavy, flotilou jaderných ledoborců, jedinou svého druhu na světě a dalšími podniky. Rosatom je vlastníkem a operátorem deseti jaderných elektráren v Rusku, na nichž je v provozu celkem 33 bloků, které vyrábějí 16 procent z celkové produkce elektřiny v Ruské federaci. Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 28 bloků jaderných elektráren, z nichž 19 staví za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (68x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (48x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (42x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...