Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Začala ekologizace Elektrárny Počerady, emise NOx se sníží o rok dříve

Začala ekologizace Elektrárny Počerady, emise NOx se sníží o rok dříve

Publikováno: 10.3.2014
Rubrika: Elektrárny, Tiskové zprávy

Počerady - Významné snížení ekologické zátěže v podobě poklesu emise oxidů dusíku až o 60% se dočkají obyvatelé z Lounska a potažmo i Mostecka. Stane se tak díky modernizaci Elektrárny Počerady, a. s. Investiční akci za 250 milionů korun zajistí pro Skupinu ČEZ takzvaně na klíč brněnská společnost Alstom. Práce, které zatím nevyžadují odstavení výrobních bloků, začaly v elektrárně v pondělí 10. března. 

Klíčová slova: emise, Alstom, ekologizace

„Jedná se o instalaci a montáž společných zařízení pro čtyři modernizované výrobní bloky, které lze realizovat za jejich běžného provozu. Půjde o nádrže, napouštěcí zařízení a potrubí rozvodu na jednotlivé bloky, které v budoucnu umožní vstřikování močoviny do kotlů,“ říká Jiří Kulhánek, technický ředitel Elektrárny Počerady, a. s. Jak dodal, jako první se pak odstaví výrobní blok 3. Poté budou na nezbytně dlouhou dobu odstaveny výrobní bloky 2, 5 a 4.

Pokud půjde vše tak, jak má, práce budou trvat kolem padesáti dnů. „Pouze blok 4 bude mimo provoz o něco déle, neboť v jeho případě proběhne i klasická plánovaná oprava s revizí průtočné části turbíny. Samozřejmě, že i v případě ostatních bloků využijeme čas jejich odstavení ke kontrolám a opravám případně zjištěných závad,“ poznamenal k tomu Jiří Kulhánek.

Ekologizace Elektrárny Počerady proběhne hned dvojím způsobem, a to primárním a sekundárním opatřením. V prvním případě půjde o montáž dalšího pásma dohořívacího vzduchu do kotlů, aby bylo zajištěno vykrytí průřezu topeniště právě proudy dohořívacího vzduchu i při sníženém výkonu kotle. Ve druhém bude po úpravách spalovacích systémů vstřikována do práškových kotlů na hnědé uhlí močovina.

„Další pásmo dohořívacího vzduchu zajistí spolu s řízením rozvrstvení vzduchu snížení úletu NOx ze současných 650 na 400 mg/m3. Sekundárním opatřením pak bude vstřikování močoviny do kotlů. Močovina v prášku k nám bude přitom dovážena cisternami a přefukována do speciálních nádrží, v nichž se v určitém poměru smíchá s vodou. Poté bude potrubím vstřikována do kotlů. Voda se zákonitě odpaří a vlastní močovina pak dokáže snížit úlet NOx na méně než 200 mg/m3,“ vysvětlil Jiří Kulhánek zjednodušeně princip počeradské inovace.

Od roku 2016 vejde v platnost směrnice Evropské unie ukládající všem zdrojům s instalovaným výkonem nad 50 MW snížení emisí oxidů dusíku na hodnotu pod 200 mg/m3. Tento nový ekologický standard bude ovšem díky své modernizaci Elektrárna Počerady, a. s., splňovat již o rok dříve.

 

Elektrárna Počerady sníží emise NOx na povolené maximum, a to o rok dříve než ukládá nová ekologická směrnice Evropské unie.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (65x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...