Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Westinghouse začal připravovat vývoj svého prvního olovem chlazeného rychlého reaktoru

Westinghouse začal připravovat vývoj svého prvního olovem chlazeného rychlého reaktoru

Publikováno: 23.10.2015
Rubrika: Jaderné, Energetické strojírenství

Společnost Westinghouse Electric Company má zájem o spolupráci s americkým ministerstvem energetiky (Department of Energy - DOE) na další inovaci v oblasti energetiky, která nezatěžuje životní prostředí - olovem chlazený reaktor navržený tak, aby dosahoval ještě vyšší úrovně dostupnosti, bezpečnosti a flexibility.

Klíčová slova: Westinghouse, jaderný reaktor

Westinghouse předložil návrh projektu na ministerstvo energetiky. To nyní plánuje investice do konceptů jaderných reaktorů, které by mohly začít fungovat do roku 2035. Součástí týmu pod vedením Westinghouse jsou členové národního systému laboratoří, univerzit a soukromého sektoru. Jejich znalosti jsou k navržení a komercializaci reaktoru nezbytné. Tým rozvine technologii reaktoru IV. generace a použije nové palivo, aby tak vyvinul reaktor V. generace, který bude konkurenceschopný i v nejnáročnějším ekonomickém prostředí.

Jaderná energie je důležitou součástí dnešního trhu s energií a bude hrát čím dál významnější roli. Svět totiž má zájem o energii, která je bezpečná, spolehlivá, ekonomická a neznečišťuje ovzduší,“ říká prezident a generální ředitel společnosti Westinghouse Danny Roderick. „Cílem Westinghouse je inovovat jako první. Věříme, že reaktor chlazený olovem bude další technologií uvedenou do provozu. Westinghouse a jeho partneři mají dostatek zkušeností a technických znalostí na to, aby ji dostali na trh.

Další generace jaderných reaktorů musí být schopna soupeřit s nízkonákladovými technologiemi výroby energie a zároveň dosahovat co nejvyššího výkonu a bezpečnosti. Olovem chlazený reaktor bude založen na inovativních prvcích, jako je např. nejnovější palivo Westinghouse, které odborníci charakterizují jako "nehodám odolné". Využití olova jako chladiva do budoucna zajistí bezpečnost reaktoru a optimalizuje ekonomickou hodnotu díky nižším nákladům na konstrukci a vyšší efektivitě než ostatní technologie.

Kromě výroby elektrické energie by reaktor mohl také produkovat vodík a odsolovat mořskou vodu. Díky možnosti přizpůsobit výrobu aktuální spotřebě by olovem chlazené rychlé reaktory mohly podpořit také využívání obnovitelných zdrojů energie, jako je Slunce nebo vítr.

Westinghouse Electric Company, součást skupiny Toshiba Corporation (TKY:6502), je světovým průkopníkem v oblasti jaderné energetiky a významným dodavatelem produktů a technologií pro jaderné elektrárny, jehož služeb využívají energetické podniky po celém světě. V roce 1957 dodal Westinghouse do amerického Shippingportu v Pensylvánii první tlakovodní reaktor na světě. V současné době představují technologie společnosti Westinghouse základ pro zhruba polovinu všech provozovaných jaderných elektráren na světě.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (42x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...