Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Výstavba Baltské jaderné elektrárny zaměstnává bezmála 2 000 lidí

Výstavba Baltské jaderné elektrárny zaměstnává bezmála 2 000 lidí

Publikováno: 3.4.2013
Rubrika: Elektrárny, Jaderné, Tiskové zprávy

Minulý týden proběhla za účasti zástupců státní korporace Rosatom, společností Rosenergoatom (generální investor), NIAEP (generální dodavatel), SPbAEP (hlavní projektant) a dalších subdodavatelů koordinační schůzka shrnující nejnovější vývoj ve výstavbě Baltské jaderné elektrárny.

Klíčová slova: Rosatom, jaderná elektrárna

Ředitel Baltské jaderné elektrárny Vjačeslav Makhonin během schůzky oznámil, že práce na výstavbě pokračují přesně podle stanoveného harmonogramu. Upozornil, že v současné době se výstavba jednotlivých částí provádí s jednotkovými náklady, které jsou na úrovni 62% v porovnání s plánovanými výdaji na výstavbu. „Do konce letošního července bude potřeba rozšířit práce na mnohých dílčích staveništích, jejichž projektová dokumentace byla již schválena. Dodavatelé tak mají před sebou vysoké, nicméně reálné cíle pro druhou polovinu tohoto roku. Dnes je přímo v místě výstavby zaměstnáno 1 900 lidí,“ dodal Makhonin.
„Nyní výstavba vyžaduje bezmála 2 000 pracovníků. Do poloviny tohoto roku by na obou budovaných blocích mělo pracovat přibližně 3 000 lidí, do konce roku 4 000. V této souvislosti jsme započali výstavbu ubytovacích kapacit pro zaměstnance. Prvních 300 míst bude k dispozici v červenci, tisíce dalších v září,“ poznamenal Valerij Limarenko, prezident společnosti NIAEP, která je generálním dodavatelem výstavby jaderné elektrárny.
Baltská jaderná elektrárna se nachází v Kaliningradské oblasti a je jednou ze tří právě budovaných jaderných elektráren VVER-1200 generace 3+ na území Ruské federace. Dalšími projekty tohoto typu jsou jaderné elektrárny Novovoroněžská-2 a Leningradská-2. Projekt VVER-1200 nabízí i česko-ruské Konsorcium MIR.1200 v tendru na dostavbu JE Temelín. Lídrem konsorcia je česká ŠKODA JS a.s., která ke spolupráci přizvala ruské podniky Atomstrojexport a OKB Gidropress, dceřiné společnosti skupiny Rosatom.

Konsorcium MIR.1200 je jedním ze dvou uchazečů o dostavbu 3. a 4. bloku JE Temelín. Lídrem česko-ruského konsorcia je společnost ŠKODA JS a.s., která ke spolupráci přizvala firmy ZAO Atomstrojexport a OAO OKB Gidropress. Obě jsou dceřinými společnostmi státního podniku Rosatom. Konsorcium MIR.1200 nabízí evoluční projekt jaderné elektrárny VVER-1200, který těží ze zkušeností z více než 1300 reaktorových let provozu jaderných elektráren typu VVER. Vychází z osvědčených řešení se zvýšenou bezpečností a je unikátní kombinací nejmodernějších aktivních a pasivních kontrolních systémů, což z něj činí jeden z nejlepších reprezentantů generace III+.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

První blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provozPrvní blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provoz (59x)
V 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktorem VVER-1200 spouští ruská korporace pro atomovou energii Rosat...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (57x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (57x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...