Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Vítkovice budují silné zázemí pro velké projekty

Vítkovice budují silné zázemí pro velké projekty

Publikováno: 4.10.2007, Aktualizováno: 27.4.2009 15:14
Rubrika: Energetické strojírenství

Na více než čtyři miliardy korun letos vzrostou příjmy z inženýringových činností společnosti Vítkovice. Ve srovnání s rokem 2006 tato část tržeb strojírenské společnosti vzroste o 100 procent, tedy o částku převyšující dvě miliardy korun. „Příprava projektů a komplexních dodávek na klíč je pro nás zcela zásadní. Už při privatizaci v roce 2003 jsme jasně řekli, že v konstrukci a inženýringu vidíme budoucnost firmy.

Personálně jsme tento úsek museli resuscitovat, protože předchozí restrukturalizační pokusy ho doslova rozprášily. Dnes má náš vlastní inženýring přibližně 300 lidí, další desítky odborníků s námi spolupracují na vysokých školách a ve výzkumných ústavech a zkušebnách,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Vítkovic Jan Světlík.
Inženýring strojírenského holdingu se specializuje na osm oborů, které respektují osm produktových linií a jejich rozhodující sériové produkty. Inženýring je tedy rozčleněn na energetiku, metalurgické procesy, skladovací komplexy a EKO technologie, úpravárenské procesy surovin, vysokotlaké ocelové láhve a jejich využití, zařízení pro povrchovou těžbu, halové systémy a průmyslové pece. Za každým z těchto celků jsou viditelné úspěchy.
Například v energetice mají Vítkovice a jejich dceřiné firmy Vítkovice Heavy Machinery a Hutní Montáže už nyní zakázky do roku 2013, kdy dodají největší tuzemské energetické společnosti ČEZ, sedm nově konstruovaných, moderních kotlů nové generace za celkem asi 15 miliard korun a montážní práce na klíč. Miliardové zakázky získala strojírenská firma Vítkovice Heavy Machinery na modernizaci elektráren v Tušimicích a Prunéřově. Strojaři mají metodou Retrofit, tedy postupem, kdy se staví zcela nové zařízení na místě starého vybudovat čtyři energetické kotle o výkonu 200 MW v Elektrárně Tušimice II. Současně připraví a obdobným způsobem postaví další tři energetické kotle o výkonu 250 MW obdobné koncepce v Elektrárně Prunéřov. Rovněž v produkci ocelových láhví jsou Vítkovice díky inženýringu nositelem novinek. V sesterské Vítkovice Cylinders vzniká unikátní technologie na výrobu ocelových láhví a nádob pro zajištění pohonu aut zemním plynem, metanem a vodíkem. Technologii vyvinuly, vyrobily a stavějí opět firmy ze skupiny vítkovického holdingu.
Podle předsedy představenstva J. Světlíka chtějí Vítkovice působit ve vybraných segmentech strojírenství jako globální firma, proto je jejich inženýring navázán na vysokoškolská a výzkumná pracoviště, jaká jsou například při Vysoké škola báňské - Technické univerzitě v Ostravě či na Vysokém učení technickém v Brně. Strojírenská skupina navíc jde cestou akvizic – tedy cestou dokupování kapacit v oblasti konstrukce, projekce, vývoje i výroby. „Na to navazují naše aktivity v podpoře školství, abychom byli schopni pokrýt naše potřeby technicky vzdělaných lidí do dělnických i manažerských pozic. Jedině tak máme šanci držet podstatné podíly na přinejmenším evropském trhu,“ vysvětlil J. Světlík.
Společnosti ze skupiny Vítkovice, kam patří i všechny aktivity společnosti Vítkovice mají nyní přibližně 7.500 zaměstnanců. Největší podíl mají na trhu ocelových láhví, kde jsou evropskou jedničkou, hasicích přístrojů, kde dominují ve střední Evropě a v dopravním strojírenství, kde kontrolují 18 až 20% podíl celosvětového trhu lodních hřídelí pro dvoutaktní dieselové lodní motory.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Do funkce GŘ Kovosvit MAS se vrací Filip Winkelhofer (43x)
Dnes, 19. 9. 2016, bylo oznámeno zaměstnancům i obchodním partnerům Kovosvit MAS, že do funkce generálního ředitele se v...
Strojírny ArcelorMittal v Ostravě slaví v lednu 55 let od svého vznikuStrojírny ArcelorMittal v Ostravě slaví v lednu 55 let od svého vzniku (38x)
Na začátku letošního roku uplynulo 55 let od zrodu strojíren ArcelorMittal Engineering Products Ostrava (AMEPO). Ty vzni...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (37x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...