Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Jaderné palivo    Ve Stráži pod Ralskem probíhá sanace následků chemické těžby uranu

Ve Stráži pod Ralskem probíhá sanace následků chemické těžby uranu

Publikováno: 20.11.2007, Aktualizováno: 27.4.2009 15:03
Rubrika: Jaderné palivo

V odštěpném závodu Těžba a úprava uranu státního podniku Diamo proběhl včera jeden z pravidelných kontrolních dnů k přípravě a realizaci staveb dle usnesení vlády ČR č. 621 z roku 2005. Ty budou součástí celého komplexu sanačních technologií, jejichž cílem je sanace horninového prostředí zasaženého chemickou těžbou uranu. Likvidace následků těžby a úpravy uranu včetně sanace horninového prostředí je financována ze státního rozpočtu. Během kontrolního dne byli zástupci správních úřadů, ministerstev financí, životního prostředí a průmyslu a obchodu seznámeni se současným stavem výstavby.

„Cílem sanace horninového prostředí je snížit množství znečišťujících látek pod stanovenou hranici a tím zajistit ochranu vodohospodářsky využívaných zásob pitné vody,“ řekl ředitel odštěpného závodu Těžba a úprava uranu státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík.
Pokud by bylo využito pro sanaci pouze stávajících technologií, čištění horninového prostředí by se značně prodloužilo. Proto je nutné komplex sanačních technologií dobudovat a celý proces sanace tak urychlit.
Jednou z klíčových technologií je budovaná stavba „Zpracování matečných louhů“, která přímo navazuje na již fungující technologii „Stanice pro likvidaci kyselých roztoků (SKLR I)“ a řeší likvidaci roztoků zbývajících po krystalizaci kamence. Projekt tvoří několik samostatných objektů v celkem třech lokalitách přímo na území patřícím státnímu podniku Diamo. Objekt, kde se bude provádět vlastní neutralizace na celkem třech linkách s celkovým maximálním průtokem 3 m3/min., tvoří lehká ocelová konstrukce. Podlaha byla navržena jako záchytná železobetonová vana se spádem ke středovým sběrným kanálkům a bezodtokové jímce, odkud bude voda čerpána zpět do procesu čištění. V přístavbě tohoto objektu je umístěna absorpce a úprava amoniaku, který se v průběhu neutralizace uvolňuje.
Na tento provoz technologicky navazuje objekt filtrace, který tvoří ocelová hala a administrativně provozní budova. V hale je instalována baterie kalolisů pro separaci vysráženého kalu. Odvodněný kal je pásovým dopravníkem transportován mimo budovu přímo na korby přistavěných nákladních aut. Vedle technologie je v hale instalováno i nezbytné příslušenství, např. kompresovna nebo rozvodna elektrického napětí. V administrativní části bude vedle kanceláří i nutné zázemí pro obsluhu provozu, dílny a laboratoře.
Další součástí stavby je objekt přípravy vápenného mléka umístěný v blízkosti vlečky, protože práškové vápno je do závodu dopravováno prostřednictvím železničních cisteren, a dále čerpací stanice a technologie stripování amoniaku vodní parou.
Investorem stavby, jejíž celková cena dosáhne 1.154 mil. Kč bez DPH, je Diamo, státní podnik. Projekt zpracoval Chemoprojekt, a.s. a zhotovitelem je divize Stavitelství Praha OHL ŽS společně s firmami Syner a Subterra. Stavba objektů pro zpracování matečných louhů byla zahájena v září letošního roku a její ukončení je plánováno na říjen roku 2009.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (77x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Rosatom na konferenci WNFC 2018 v Madridu představil svůj vývoj v oblasti jaderného palivového cykluRosatom na konferenci WNFC 2018 v Madridu představil svůj vývoj v oblasti jaderného palivového cyklu (38x)
Ve dnech 17. – 19. dubna 2018 probíhala v Madridu mezinárodní konference World Nuclear Fuel Cycle 2018 (WNFC) pořádaná S...
O radioaktivitě, která léčí i škodí (34x)
V tomto příspěvku přinášíme několik otázek a odpovědí, které se týkají radioaktivity (spolupráce s RNDr. Lenkou Thinovou...