Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Ve Stráži pod Ralskem postaví technologii na zpracování matečných louhů

Ve Stráži pod Ralskem postaví technologii na zpracování matečných louhů

Publikováno: 8.5.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 13:19
Rubrika: Technologie, materiály

Slavnostním poklepáním základního kamene byla dnes za přítomnosti Martina Římana, ministra průmyslu a obchodu ČR, oficiálně zahájena stavba „Zpracování matečných louhů“ ve Stráži pod Ralskem. Projekt je jednou ze staveb realizovaných podle usnesení vlády ČR č. 621 z roku 2005, na jehož základě je postupně budován celý komplex sanačních technologií s cílem sanovat horninové prostředí zasažené chemickou těžbou uranu v areálu odštěpného závodu Těžba a úprava uranu státního podniku Diamo.

Pokud by byly pro sanaci využívány pouze stávající technologie, čištění horninového prostředí by se značně prodloužilo. Proto je nutné dobudovat komplex sanačních technologií a celý proces sanace tak urychlit. „Naším hlavním cílem je zajistit ochranu vodohospodářsky využívaných zásob pitné vody, což vyžaduje snížení znečišťujících látek v horninovém prostředí pod stanovené limity, “ řekl dnes ředitel odštěpného závodu Těžba a úprava uranu státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík.
Likvidace následků těžby a úpravy uranu včetně sanace horninového prostředí je financována ze státního rozpočtu. „Na sanaci následků chemické těžby ve Stráži pod Ralskem přispívají z části také výnosy z těžby uranu, kterou Diamo provádí na dole Rožná. Prodloužení těžby uranu po dobu její ekonomické výhodnosti bylo rozumné rozhodnutí, které alespoň z části umožní odstranit dědictví nešetrného přístupu k těžbě typické pro období před rokem 1989,“ uvedl ministr Martin Říman.
Budovaná stavba „Zpracování matečných louhů“ přímo navazuje na již fungující technologii „Stanice pro likvidaci kyselých roztoků (SKLR I)“ a řeší likvidaci roztoků zbývajících po krystalizaci kamence. Projekt tvoří několik samostatných objektů v celkem třech lokalitách přímo na území patřícím státnímu podniku Diamo. Jedná se o objekt, kde se bude provádět vlastní neutralizace na celkem třech linkách s celkovým maximálním průtokem 3 m3/min. a v jeho přístavbě bude umístěna absorpce a úprava amoniaku, který se uvolňuje v průběhu neutralizace. Dále je to objekt filtrace, objekt přípravy vápenného mléka, čerpací stanice a technologie stripování amoniaku vodní parou. Součástí budované etapy jsou také nezbytné administrativní prostory a nutné zázemí pro obsluhu provozu, dílny a laboratoře.
Zhotovitel převzal staveniště v říjnu minulého roku, kdy byl také vypracován harmonogram stavby. Pak probíhalo zpracování detailní dokumentace a v prosinci byly zahájeny demolice a hrubé terénní úpravy v areálu vlečky a odkaliště. V letošním roce byly v lednu a únoru dokončeny bourací práce, odstraněna náletová zeleň a bylo namontováno zařízení staveniště.
V březnu a dubnu 2008 byly vytyčeny podzemní rozvody a kabelové sítě, probíhalo hloubení jam pro základy budoucích objektů neutralizace a filtrace a bylo pro ně také vytvořeno hutněné štěrkové lože. Poté začali stavbaři budovat podkladní betony, hydroizolaci a výztuže základové konstrukce.
Podle harmonogramu bude v květnu dokončena základová desky objektů neutralizace a filtrace a bude zahájena výstavba základů pro objekt vápenného mléka. V dalších měsících pak stavba bude pokračovat úpravami v kotelně, budováním nosných konstrukcí a vyzdívek v budovách filtrace a neutralizace, na které naváží práce na konstrukcích střech.
Investorem stavby, jejíž celková cena dosáhne 1 154 mil. Kč bez DPH, je Diamo, státní podnik. Projekt zpracoval Chemoprojekt, a zhotovitelem je divize Stavitelství Praha OHL ŽS společně s firmami Syner a Subterra. Komplexní dokončení všech objektů pro zpracování matečných louhů je plánováno na říjen roku 2009.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Chladicí věž s přirozeným tahem pro nový paroplynový zdroj 840 MWe v Elektrárně Počerady (60x)
Na jaře letošního roku začala v Elektrárně Počerady výstavba nové chladicí věže s přirozeným tahem, výšky 128,32 m. Tato...
Dodávky čerpacích zařízení v rámci dostavby 3. a 4. bloku JE Mochovce (58x)
SIGMA GROUP a.s. se sídlem v Lutíně figuruje v rámci dostavby 3. a 4. bloku slovenské jaderné elektrárny Mochovce (MO34)...
Kyslíkárna huti ArcelorMittal Ostrava slaví 55 letKyslíkárna huti ArcelorMittal Ostrava slaví 55 let (56x)
Kyslík je při výrobě oceli stejně nepostradatelný jako hlavní suroviny koks a železná ruda. V září roku 1962 jej začala ...