Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Ve Finsku začali projektovat přenosové vedení pro JE Hanhikivi

Ve Finsku začali projektovat přenosové vedení pro JE Hanhikivi

Publikováno: 17.1.2017
Rubrika: Jaderné, Rozvody energií

Společnost Fingrid, spravující finskou přenosovou soustavu, zahájila přípravu detailní části projektu trasy pro vyvedení výkonu plánované jaderné elektrárny Hanhikivi-1, která bude postavena za účasti Ruska. Oznámila to společnost Fennovoima (34% podíl v ní drží společnosti ze struktury Rosatomu), která vystupuje v projektu v roli zákazníka.

Trasy, kudy povedou elektrická vedení, byly vybrány v předchozí fázi projektu a počátkem tohoto roku bude zahájen terénní výzkum, jehož výsledky budou nezbytné pro výstavbu. Elektrárna bude k síti připojena linkami 110 kV a 400 kV. Projektování bude trvat do roku 2018 a samotná výstavba je plánována v letech 2019 až 2023.

V roce 2015 podepsaly společnosti Fennovoima a Fingrid smlouvu na poskytnutí konzultačních služeb, podle níž správce sítě vyprojektuje elektrické vedení a uspořádá veřejné soutěže na výstavbu. Tendry budou vyhlašovány poté, co společnost Fennovoima obdrží stavební povolení pro JE Hanhikivi-1 od finského regulačního úřadu.

Jaderná elektrárna Hanhikivi-1 bude mít ruský reaktor typu VVER-1200 (V-522) podle projektu AES-2006. Vznikne na mysu Hanhikivi poblíž obce Pyhäjoki a podle plánu má elektřinu vyrábět od roku 2024.

V roce 2013 podepsaly mezinárodní divize ruské korporace pro atomovou energii Rosatom, společnost Rusatom Overseas (dnes Rusatom Energo International), a Fennovoima smlouvu na výstavbu JE Hanhikivi-1 a o rok později získala ruská stran 34% podíl v projektu. V prosinci 2014 schválil tento projekt většinou hlasů finský parlament a v červnu 2015 podala Fennovoima žádost o stavební povolení.

V lednu 2015 umístila ruská vláda projekt výstavby JE Hanhikivi-1 na seznam infrastrukturních projektů s dobrou rentabilitou spolufinancovaných prostředky z Fondu národního blaha. Objem prostředků z tohoto fondu má činit 2,4 miliardy eur. Očekávaný přínos realizace projektu Hanhikivi-1 pro ruské hospodářství je 17,5 miliardy eur a jenom na daních přibude do ruského rozpočtu částka převyšující 3 miliardy eur.

Na projektu JE Hanhikvi se bude podílet i česká společnost ÚJV Řež, a. s.. „V roce 2015 jsme podepsali Rámcovou smlouvu o podpoře při schvalování a výstavbě jaderné elektrárny Hanhikivi-1 s reaktorem VVER-1200. Postupně se rozběhly práce v řadě oblastí tohoto projektu, ve kterém může ÚJV Řež zužitkovat své zkušenosti z řady projektů zaměřených na elektrárny VVER v ČR i v zahraničí. Konkrétně jde o řešení kontroly a nezávislé posouzení projektové a bezpečnostní dokumentace či dokumentace k aktivní zóně reaktoru. Dále smlouva předpokládá aktivity v oblastech řízeného stárnutí, materiálových analýz, nakládání s radioaktivními odpady a další,“ řekl ing. Miroslav Horák, MBA,  výkonný ředitel a místopředseda představenstva ÚJV Řež, a.s.

Ve Finsku se již nachází jedna elektrárna ruské konstrukce, Loviisa s dvěma reaktory typu VVER-440, která spojuje západní a východní jaderné technologie. Používá západní řídicí systémy a na rozdíl od ostatních elektráren s reaktory typu VVER-440 má kontejnment. Palivo pro tuto elektrárnu dodává od jejího spuštění ruská palivová společnost TVEL.


Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Ve Finsku začali projektovat přenosové vedení pro JE Hanhikivi (Ilustrační foto)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (496x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (64x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...