Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    V Běloruské JE namontovali reaktorovou nádobu

V Běloruské JE namontovali reaktorovou nádobu

Publikováno: 11.4.2017
Rubrika: Jaderné

Jedna z nejdůležitějších operací při výstavbě jaderné elektrárny, montáž reaktorové nádoby, byla v Běloruské jaderné elektrárně dokončena 1. dubna 2017. Pracovníci museli více jak 330tunovou nádobu spustit do šachty s přesností na jeden milimetr.

Vlastní montáži tlakové nádoby reaktoru VVER-1200, kterou vyrobila ruská společnost AEM-technology (součást podniku Atomenergomaš, strojírenské divize Rosatomu), předcházela komplexní prověrka splnění všech požadavků. Komisi, která prověřovala, zda je výrobní a doprovodná dokumentace k nádobě kompletní a v odpovídající kvalitě, tvořili zástupci provozovatele Běloruské JE a společnosti ASE, generálního dodavatele. Dále proběhla vizuální kontrola, přeměření důležitých rozměrů a další kontroly prováděné před montáží. Podle závěrů vstupní kontroly má nádoba požadovanou kvalitu, takže byla předána pracovníkům k namontování.

Montáž reaktorové nádoby se skládala ze dvou etap. Nejprve byla nádoba, která má hmotnost přes 330 tun, délku 11 metrů a průměr 4,5 metru, zdvižena k transportnímu otvoru v budově kontejnmentu a poté po kolejnicích vjela v horizontální poloze na reaktorový sál. Dále ji uchopil polární jeřáb, který slouží k manipulaci s těžkými břemeny na reaktorovém sále. Pomocí něj byla nádoba překlopena do svislé polohy a spuštěn do betonové reaktorové šachty, kde dosedla na opěrný prstenec.

„Usazení reaktorové nádoby do pozice určené projektem připomíná hodinářskou práci. Na opěrný prstenec se přenáší veškerá hmotnost reaktoru a přípustná odchylka os reaktorové nádoby a prstence přitom dosahuje nanejvýš jednoho milimetru,“ řekl Vitalij Meďakov, viceprezident projektu Běloruské JE.

Sergej Oloncev, viceprezident pro ruské projekty, zdůraznil: „Jde o jeden z klíčových kroků výstavby jaderného bloku. Když je nádoba usazena do projektové pozice, může začít montáž hlavního cirkulačního potrubí a dalších součástí primárního okruhu.“

Reaktor VVER-1200 představuje novou generaci reaktorů a zároveň nejvýkonnější jaderný reaktor v Rusku. K hlavním výhodám jaderných bloků s reaktory typu VVER patří vysoká produktivita, dlouhá životnost a vysoká úroveň bezpečnosti. Projektová doba provozu nových bloků dosahuje 60 let.

Projekt, podle nějž probíhá výstavba v Běloruské JE, je jedním z nejmodernějších na světě, odpovídá nejpřísnějším mezinárodním normám a také doporučením Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Dále projekt splňuje požadavky na odolnost elektrárny vůči vnějším i vnitřním rizikům, které byly připraveny v reakci na fukušimskou havárii a mají zabránit tomu, aby se stejná havárie opakovala.

Projekt VVER-1200 je výjimečný především kombinací aktivních a pasivních bezpečnostních systémů. Projekt je vybaven dvojitou ochrannou obálkou a lapačem taveniny, což zabraňuje úniku radioaktivních látek do životního prostředí a zajišťuje splnění požadavků generace III+.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
V Běloruské JE namontovali reaktorovou nádobu

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (61x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (45x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (43x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...