Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Uzbekistán zvolil lokalitu pro svou první jadernou elektrárnu

Uzbekistán zvolil lokalitu pro svou první jadernou elektrárnu

Publikováno: 4.6.2018
Rubrika: Jaderné

Uzbekistán navrhl Rusku, aby postavilo jadernou elektrárnu v Navojském regionu Uzbecké republiky, řekl 30. května novinářům Alexej Lichačov, generální ředitel ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

„Prezident a premiér Uzbekistánu nám dnes představili lokalitu v Navojské oblasti,“ řekl Lichačov. „Prakticky v řádu dní se tam vypravíme a začneme o ní sbírat informace,“ dodal.

Lichačov dále sdělil, že v Uzbekistánu vznikne nový státní úřad, který bude dohlížet na jadernou bezpečnost. Bez něj by výstavba jaderné elektrárny nebyla možná.

Během schůzky Lichačova a uzbeckého prezidenta Šavkata Mirzijojeva byly projednány otázky rusko-uzbecké spolupráce v oblasti mírového využívání jaderné energie. Mezi ně patřila výstavba uzbecké jaderné elektrárny, příprava kvalifikovaných pracovníků pro její provoz, financování projektu a založení projektové společnosti, která bude mít na starosti realizaci projektu.

V prosinci 2017 podepsal Rosatom s uzbeckou vládou dohodu o spolupráci v oblasti mírového využívání jaderné energie. Lichačov tehdy Uzbekistánu nabídl výstavbu dvoublokové elektrárny s reaktory VVER-1200 generace III+.

Od roku 1959 provozuje Institut jaderné fyziky Akademie věd Uzbekistánu výzkumný reaktor VVR-SM. V listopadu 2017 byl mezi institutem a Rosatomem podepsán kontrakt na výrobu a dodávku paliva pro tento reaktor. Na letošní rok je plánována dodávka první části v počtu 56 palivových kazet. Kromě toho Rosatom a Akademie věd Uzbekistánu podepsaly dohodu o porozumění, podle níž budou rozvíjet spolupráci v širokém rozsahu oblastí souvisejících s jadernými technologiemi a přípravou obsluhy jaderných zařízení.

Zdroj: RIA Novosti, Rosatom

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Jednání představitelů Rosatomu se zástupci Uzbekistánu.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (49x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (42x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...