Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Univerzální sdružovací skříně ELEXIM pro použití v petrochemickém průmyslu a jaderné energetice

Univerzální sdružovací skříně ELEXIM pro použití v petrochemickém průmyslu a jaderné energetice

Publikováno: 14.8.2017
Rubrika: Jaderné

Kroměřížská firma ELEXIM, a.s., je tradičním výhradním dovozcem špičkových výrobků francouzských společností Petercem a Mafelec, určených k použití v nejtěžších provozních podmínkách. Mezi tyto výrobky patří speciální spínací prvky určené do rizikových provozů chemického, petrochemického a jaderného průmyslu, tzn. všude tam, kde jsou kladeny extrémní nároky na provozní spolehlivost a záruky funkčnosti spínačů i v případě havárie provozu. Výrobky firmy Petercem lze najít například v primárních zónách jaderných elektráren, např. v Dukovanech nebo v Mochovcích na Slovensku.

Ve složitých podmínkách jsou všechna elektrotechnická zařízení vystavena mimořádné zátěži. Působí na ně vlhkost, otřesy, vysoké teploty, tlak či radioaktivní záření a na jejich spolehlivosti závisí zdraví a životy lidí, nehledě na vysoké ekonomické škody, které by mohly být jejich selháním způsobeny.

Pro činnost v takovém prostředí musí být tyto výrobky podrobeny přísným zkouškám, simulujícím provozní podmínky po celou dobu jejich životnosti, včetně nejtěžší havárie LOCA a POSTLOCA v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy.

Na základě dlouholetých zkušeností s řešením popsaných aplikací byl firmou ELEXIM (na základě požadavku provozovatele) vyvinut další prvek do prostředí primární zóny elektrárny. Jedná se o tzv. Univerzální Sdružovací Skříňku (USS), která umožňuje jednoduché připojení nejen těchto spínačů, ale i jiných signalizačních a silových kabelů přivedených např. na rychločinné armatury.

Kvalifikace USS byla opět realizována ve spolupráci s Ústavem jaderného výzkumu v Řeži u Prahy. Pro testování na havárii typu LOCA a POSTLOCA byly jednotlivé parametry zkoušek nastaveny tak, aby bylo možné naši USS použít v co nejširším okruhu jaderných elektráren.

Universální sdružovací skříňka je hermetická se 40. letým použitím v provozu v jaderné elektrárně za normálních a havarijních podmínek v primární hermetické zóně při provozní teplotě +60 stupňů Celsia a radiační dávce 1Gy/h, seismické havárii a za podmínek havárie LOCA dané jaderné elektrárny.

Uvnitř skříňky je možné instalovat zařízení podle potřeb a požadavků zákazníka. Připojení aplikací zákazníka se provádí pomocí kabelu a speciálních vývodek maďarské firmy Hargitai, které zajišťují hermetičnost skříňky s krytím IP 68.

Dále je USS použitelná i v jiných prostředích např. s nebezpečím výbuchu. Pro tento účel byla rovněž testována pro podmínky výbušného prostředí (Atex) ve Fyzikálně technickém zkušebním ústavu v Ostravě Radvanicích.

Základní charakteristika USS:

  • Materiál: nerez ocel DIN 1.4405 (AISI 316) – tloušťka 3 mm.
  • Různé prvky pro upevnění elektroinstalačního materiálu.
  • Provozní teploty dle použitého příslušenství od -60 do +155°C.
  • Certifikace pro havárii JE LOCA / POST LOCA dle IEC/IEEE 60780-323 (VVER 440, VVER 1000).
  • Ochrana IP68 podle normy ČSN EN 60529:1993 +A1:2001 +A2:2014.
  • Certifikace ATEX FTZÚ 15 ATEX 0195 dle normy ČSN EN 60079-0:2013, 60079- 7:2007, 60079-31:2014.
  • Uzemnění přes samostatný zemnící šroub M8.
  • Volitelné typy vývodek od firmy Hargitai, rozměry M12 až M85 (M200), materiál INOX 1.4404.
  • Základní rozměry: š - 270 mm, v - 150 mm, h - 105 mm.
  • Hmotnost: 6 200 g (hmotnost se může lišit, odle dodaného příslušenství).
  • Těsnění: VITON

Výroba skříňky již začala a proběhly již první instalace, konkrétně v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelíně. V současnosti pracujeme na vývoji nové generace sdružovací skříně (USS) v součinnosti s provozovateli jaderných elektráren. Cílem je co nejlépe vyhovět jejich požadavkům.

Veškeré doplňující informace či dotazy k vlastním skříním nebo vývodkám Hargitai, případně spínačům Petercem naleznete na stránkách www.elexim.net nebo dotazem u kompetentních pracovníků firmy Elexim.

The ELEXIM universal junction box for use in the petrochemical and nuclear power industry
Located in Kroměříž, ELEXIM is the exclusive importer of high-end products from the French company Petercem and Mafelec, intended for use under the most severe operating conditions. These products include special switching elements intended for risky chemical, petrochemical and nuclear plants, i.e. anywhere there are extreme demands for operational reliability and guaranteed operation of switches in the event of accidents. Petercem products can be found in the primary zones of nuclear power plants, for example, at Dukovany or in Mochovce in Slovakia.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Na sdružovací skříně pro jadernou energetiku jsou kladeny extrémní nároky na provozní spolehlivost a záruky funkčnosti spínačů i v případě havárie provozu.Spínače francouzské firmy Petercem řady „G“, „R“ a „T“ v jaderné elektrárně DukovanyUniverzální Sdružovací Skříň (USS)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (38x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...