Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Účinnost odsíření dosáhne v Elektrárně Tušimice II celých 98 %

Účinnost odsíření dosáhne v Elektrárně Tušimice II celých 98 %

Publikováno: 8.1.2010
Rubrika: Technologie, materiály, Klasické

V rámci komplexní obnovy Elektrárny Tušimice II bylo rovněž rozhodnuto postavit nové a moderní odsiřovací zařízení. V tušimické elektrárně je již od poloviny 90. let v provozu odsiřovací zařízení (reaktory typu Jet Bubbling Reactor od firmy Chiyoda), které ale z hlediska hospodárnosti, snadné udržovatelnosti a disponibility již nevyhovovalo požadavkům provozovatele, společnosti ČEZ, a. s. Navíc uhlí, které se zde bude v budoucnu spalovat, vykazuje vyšší obsahy síry, takže bude docházet k vyšším vstupním koncentracím SO2. Z těchto důvodů vypsal generální dodavatel projektu ŠKODA PRAHA Invest s.r.o. výběrové řízení a posléze pověřil firmu AE&E Austria GmbH & Co KG (AE&E Austria) realizací zařízení na odsíření kouřových plynů, které odpovídá poslednímu stavu světové úrovně techniky. Je to doslova nejlepší reakce na současné a očekávané legislativní snížení přípustných hodnot emisí.

Elektrárna Tušimice II spaluje hnědé uhlí ve čtyřech blocích, každý o výkonu 200 MWe. Obsah síry v hnědém uhlí z okolí Tušimic vykazuje, ve srovnání s jinými hnědouhelnými elektrárnami, velmi vysoké hodnoty. Proto muselo být odsiřovací zařízení dimenzováno na obsah kysličníku siřičitého o hodnotě 11 600 mg/Nm³ při objemu spalin cca 850 000 Nm³/h z jednoho bloku. Úkolem bylo snížit obsah SO2 ve vyčištěných spalinách na hodnotu pod 200 mg SO2/Nm³, což odpovídá hodnotě účinnosti odsíření přes 98 %.

Celý článek od Klause Bärnthalera a Josefa Loidla z  firmy AE&E Austria GmbH & Co KG najdete v náhledovém formátu PDF ZDE.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (59x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Technická průvodka kompletní obnovy Elektrárny Tušimice II (38x)
Vzhledem ke skutečnosti, že převážná část rozhodujících technologických zařízení Elektrárny Tušimice II se blíží k hrani...