Nacházíte se:  Úvod    Rozvody energií    Turecko se připojí k evropské rozvodné soustavě za použití technologií inteligentní sítě vyvinutých společností GE

Turecko se připojí k evropské rozvodné soustavě za použití technologií inteligentní sítě vyvinutých společností GE

Publikováno: 17.9.2010
Rubrika: Rozvody energií, Firemní zpravodajství

Letos v září se Turecko připojí k evropské rozvodné soustavě za použití technologií inteligentní sítě vyvinutých společností GE (NYSE: GE). Toto propojení přinese nové ekonomické i energetické příležitosti. Turecká rozvodná společnost (TEIAS) bude nyní moci nakupovat i prodávat elektřinu na evropském energetickém trhu a vzájemné propojení posílí spolehlivost i dostupnost energie v celé Evropě.

„Území obsluhované ENTSO-E (Evropská síť provozovatelů elektrických rozvodných soustav) je jedním z regionů s nejvyšší poptávkou po energii na světě,” stojí ve zprávě, kterou v loňském roce vydalo turecké ministerstvo pro energetiku*. „Energetické strategie zemí v tomto regionu směřují k modelu jednotného trhu, a to prostřednictvím synchronizace více soustav. Tím se zvýší spolehlivost dodávek elektřiny, maximálně se zvýší efektivita výroby, přenosu, distribuce i spotřeby energie při současném omezení dopadů na životní prostředí.”

Propojení Turecka se zbytkem evropské soustavy je významným krokem k tomu, aby bylo možné tyto iniciativy realizovat. Přeshraniční systém snad rovněž umožní vytvoření nového, čistšího energetického mixu pro Evropu. V evropských zemích existuje značná poptávka po energii z obnovitelných zdrojů a Turecko má právě těchto zdrojů dostatek, díky čemuž mohou z právě vytvořeného propojení energetických soustav profitovat obě strany, jak TEIAS, tak ENTSO-E.

„Technologie inteligentní sítě otevírají nové energetické příležitosti,” prohlásil Bob Gilligan, viceprezident divize digitální energie v GE Energy Services. „Naše komunikační a kontrolní řešení umožňují zásadní pokrok v mezinárodním obchodu s energiemi a v jejich sdílení, což se ještě před pár lety jevilo jako něco zhola nemožného. Až se Turecko připojí k evropské energetické komunitě, bude to představovat klíčový krok pro energetické systémy na obou stranách tohoto spojení.”

Řešení pro komunikaci v rámci inteligentní sítě a ochranná zařízení vyvinutá společností GE budou monitorovat stav sítě v bodech spojení a automatizovat kontrolu výroby a zatížení v Turecku. Systém bude dále optimalizovat sdílení energie a její kvalitu, čímž zvýší spolehlivost celé soustavy a zabrání kaskádovitým výpadkům.

S využitím osvědčených produktů a svých zkušeností s integrací rozvodných soustav dokončila po několika měsících společnost GE konstrukční práce na systému. Projekt se nachází v poslední fázi testování. Spuštěn bude v září. Jde o vůbec první propojení turecké a evropské rozvodné soustavy.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (719x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
Kyslíkárna huti ArcelorMittal Ostrava slaví 55 letKyslíkárna huti ArcelorMittal Ostrava slaví 55 let (61x)
Kyslík je při výrobě oceli stejně nepostradatelný jako hlavní suroviny koks a železná ruda. V září roku 1962 jej začala ...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (60x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...