Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Plyn    Těžba břidlicového plynu hydraulickým štěpením

Těžba břidlicového plynu hydraulickým štěpením

Publikováno: 13.11.2012, Aktualizováno: 14.11.2012 10:40
Rubrika: Plyn, Technologie, materiály, Firemní zpravodajství

Autor se v článku zaměřuje na problematiku těžby břidlicového plynu, detailně popisuje způsob těžby, zaměřuje se na hydraulické štěpení a otázky související s chemickými přísadami ve vodě, která se ke štěpení používá, možnou kontaminaci spodních vod, dále pak na výskyt mikrozemětřesení. V závěru se pak zaměřuje na alternativní pohled na možnost těžby břidlicového plynu v Česku, konkrétně v okolí Berouna.

Klíčová slova: břidlicový plyn, hydraulické štěpení, těžba

Celý článek (autor Leo Eisner, Ústav Struktury a mechaniky hornin, Akademie Věd České Republiky) je ke stažení v náhledovém formátu zde. Předplatné časopisu All for Power je možné zde. V elektronické podobě je možné si časopis prohlédnout zde.

Shale gas extraction by hydraulic fracturing
The author in the article focuses on the issue of shale gas extraction, describing in detail the extraction method, focusing on hydraulic fracturing (fracking) and questions relating to chemical additives in water used to fracture the shale, possible groundwater contamination, as well as the occurrence of a micro-earthquake. Lastly, it discusses an alternative view of the possibility of shale gas extraction in the Czech Republic, specifically around Beroun.

Добыча сланцевого газа при помощи гидравлического расщепления
Автор статьи обращает внимание на проблематику добычи сланцевого газа, детально описывает способ добычи, гидравлическое расщепление и вопросы, связанные с химическими добавками в воде, которая для расщепления используется. Автор обращает внимание на вопросы возможной контаминации подземных вод и на возникновение микроземлетрясений. В заключении обращает внимание на альтернативный взгляд возможности добычи сланцевого газа в Чехии в районе Бероуна.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (59x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (52x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (47x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...