Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Termíny výstavby turecké JE Akkuyu byly stanoveny

Termíny výstavby turecké JE Akkuyu byly stanoveny

Publikováno: 11.4.2018
Rubrika: Jaderné

Slavnostní položení základního kamene jaderné elektrárny Akkuyu, kterou v Turecku staví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom, je plánováno na přelom letošního a příštího roku. Oznámil to turecký ministr energetiky Berat Albayrak.

„Turecký úřad pro jadernou energii TAEK dělá vše pro to, aby slavnostní položení základního kamene proběhlo na přelomu tohoto a příštího roku za účasti zástupců turecké a ruské vlády. Naším cílem je, aby první blok jaderné elektrárny zahájil provoz do 29. října 2023, kdy budeme slavit 100. výročí založení Turecké republiky,“ řekl Albayrak během zasedání VIII Tureckého energetického fóra v provincii Antalya.

Podle jeho slov TAEK provádí detailní zkoumání nezbytné pro vydání stavebního povolení pro jadernou elektrárnu Akkuyu. Turecko je nováčkem v oblasti jaderných technologií a prochází důležitým procesem, který mu umožní tyto technologie zavést do praxe, řekl ministr.

Mezivládní dohoda o spolupráci při výstavbě a provozu jaderné elektrárny Akkuyu byla mezi Ruskem a Tureckem podepsána v roce 2010. Vzniknou zde čtyři bloky generace III+ s reaktory VVER-1200, které splňují nejpřísnější, tzv. pofukušimské, bezpečnostní normy. Náklady na realizaci projektu byly stanoveny na 20 miliard dolarů.

Stanovení termínů znamená velkou příležitost pro české firmy, které patří mezi tradiční dodavatele Rosatomu. S bloky typu VVER-1200 již mají zkušenosti z ruských jaderných elektráren Novovoroněžská II a Leningradská II a z běloruské jaderné elektrárny Ostrověcká. Těchto projektů se dodavatelsky účastnilo na 21 českých firem, které dodaly zboží v celkové hodnotě přesahující 2 miliardy korun.

Smlouvu spojenou s realizací jaderné elektrárny Akkuyu má od roku 2014 podepsanou společnost ÚJV Řež, která bude poskytovat technickou podporu turecké TAEK.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Vizualizace JE Akkuyu

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (42x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (38x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...