Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    Teplárny Brno se nastěhovaly do Galerie Vaňkovka

Teplárny Brno se nastěhovaly do Galerie Vaňkovka

Publikováno: 14.10.2015
Rubrika: Teplárenství, Plynárenství

Teplo do Brna přišlo z New Yorku. Právě tam se totiž počátkem minulého století nechal inspirovat pokročilou technologií profesor brněnské techniky Vladimír List, jehož zásluhou zahájila 4. prosince 1930 svůj provoz teplárna na Špitálce. Začala se psát historie brněnského teplárenství a tím i společnosti Teplárny Brno. Její minulost, ale především přítomnost a vize do budoucna při příležitosti 85. výročí představuje od 9. října výstava v Galerii Vaňkovka.

„Za těch pětaosmdesát let se sice proměnilo takřka vše, ale jedno zůstává stejné: Teplárny stále drží krok s dobou, vytvářejí trendy a neustále instalují ty nejpokročilejší technologie. Naši špičkoví odborníci spolupracují s předními firmami i vědci z Vysokého učení technického, a to vše s jediným cílem: Dodávat Brňanům komfortní teplo za přijatelné ceny, které již pátým rokem zůstávají na stejné úrovni,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Ing. Petr Fajmon, MBA.

Jednotlivé výstavní panely proto připomínají nejen počátky teplárenství v Brně, ale i  současnou podobu zdrojů zásobujících Brno teplem, včetně nejmodernějšího Červeného mlýna, patřícího mezi evropskou špičku. Nechybí ani podrobnosti k vůbec nejnáročnějšímu projektu v dějinách Tepláren Brno, kterým je výměna parovodních rozvodů za horkovody rozplánována do let 2010 až 2020. „Za letošní rok jsme nahradili dalších zhruba 5 km, přičemž každý nahrazený kilometr parovodního potrubí přináší snížení emisí o zhruba 336 tun CO2,“ doplnil generální ředitel. Návštěvníci si přečtou také podrobnosti o kombinované výrobě elektřiny a tepla, která je ekologická (nahrazuje výrobu elektřiny z uhlí) a ekonomická. Část výstavy představuje i strategii společnosti pro další období a plánované projekty, které umožní topit úsporněji a tudíž levněji. Zájemci se také dozvědí, že teplárny Brno pravidelně podporují brněnské nemocnice i další potřebné organizace, jako jsou Sdružení SOS vesniček, Armáda spásy či Hospic sv. Alžběty.

Výstava je jednou z prvních akcí, kterou Teplárny Brno ke svému výročí připravily. Význam společnosti, která zásobuje více než 90 tisíc brněnských domácností, bude připomínat také například speciálně upravená tramvaj projíždějící městem, na Brňany čeká originální road show i tipovací soutěž o zajímavé ceny.

Výstava bude v Galerii Vaňkovka instalována do 23. října.

Víte, že…

… když zahájila provoz teplárna na Špitálce, přestalo v Brně dýmit osmašedesát velkých komínů.
… původní síť parovodů měřila celkem 5,6 kilometrů. Dnes měří rozvody tepla v Brně 192 kilometrů.
… spolu s teplem vyrábí Teplárny Brno také elektřinu. Její produkce z Červeného mlýna za rok by dokázala na stejné období pokrýt trojnásobně potřebu Dopravního podniku města Brna, anebo po šestnáct let osvětlovat moravskou metropoli, respektive šestnáctinásobně pokrýt roční spotřebu Technických sítí Brno.
… Teplárny Brno zásobují teplem zhruba 60 procent brněnských domácností. Mezi jejich zákazníky patří i nejvyšší budova v tuzemsku AZ Tower, Sono centrum či Moravská zemská knihovna. A díky Teplárnám Brno je teplo i v Galerii Vaňkovka, kde si do 23. října můžete prohlédnout výstavu mapující jejich historii.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Červený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácnostíČervený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácností (38x)
Největší systém akumulace tepla do horké vody mají v tuzemsku nyní k dispozici Teplárny Brno na svém provoze Červený mlý...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (35x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
Novým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich PetržilkaNovým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich Petržilka (33x)
V pondělí 22. března 2010 se v Praze sešlo prezidium České plynárenské unie (ČPU), aby jmenovalo nového generálního sekr...