Nacházíte se:  Úvod    Rozvody energií    Světová novinka vyvinutá českými inženýry putuje do Plzně - Inovativní koncepce rozváděče vysokého napětí poskytne podporu výzkumníkům při jejich práci

Světová novinka vyvinutá českými inženýry putuje do Plzně - Inovativní koncepce rozváděče vysokého napětí poskytne podporu výzkumníkům při jejich práci

Publikováno: 11.9.2014
Rubrika: Rozvody energií

Regionální inovační centrum elektrotechniky (RICE) budované při Západočeské univerzitě v Plzni bude prvním zákazníkem na světě, který získá rozváděč UniGear Digital reprezentující inovativní řešení od společnosti ABB vyvinuté týmem českých odborníků.

Klíčová slova: ABB, RICE, rozvaděč vysokého napětí

UniGear Digital, uvedený na trh v lednu letošního roku, je ve svém oboru světovou novinkou a znamená zcela novou koncepci rozváděčů vysokého napětí, která v sobě kombinuje osvědčený technický návrh s moderním přístupem k ochraně, řízení, měření a digitální komunikaci. UniGear Digital usnadňuje vytvoření spolehlivé a výkonné elektrické sítě. Společnost ABB za něj letos také získala prestižní ocenění Zlatý Amper 2014 za nejpřínosnější exponát veletrhu.

Na vývoji nové koncepce UniGear Digital se podílel tým desítek odborníků z celé Evropy (České Republiky, Finska, Polska a Švýcarska), přímo pod vedením vývojového centra ABB v Brně. Jiří Potěšil, ředitel divize Výrobky pro energetiku, jehož tým stál za touto přelomovou technologií, říká: „Investice do výzkumu a vývoje nových technologií jsou pro naši společnost klíčové. Jejich výše v rámci ABB Group dosahuje 1,5 miliardy dolarů ročně. Konkrétně v ABB ČR v dané oblasti zaměstnáváme cca 80 lidí. Naše investice se týkají především nových technologií pro zákazníky.”

Centrum RICE, budované z prostředků Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF) a české vlády, usiluje o získání čelní pozice mezi výzkumnými pracovišti v České republice a Evropě. Primárními výzkumnými oblastmi RICE jsou komplexní dopravní systémy, energetika, molekulární elektronika a senzory. Nové výzkumné centrum bude tvořeno speciálními laboratořemi, které budou zaměřeny na materiálový výzkum, konkrétně výzkum senzorů na organické bázi, včetně tzv. „čistého prostoru“, speciálními mikroskopickými laboratořemi nebo rentgenovou diagnostikou. Významnou součástí RICE je halová laboratoř, kde bude rozvaděč UniGear využit k dodávce energie pro testování vysokonapěťového zařízení pro výkonovou elektroniku, transportní systémy a energetiku.

Jsme pyšní, že můžeme být prvním centrem, které bude disponovat touto technologií, jelikož budujeme vlastní špičkovou laboratoř určenou k vývoji inteligentních průmyslových systémů, které budou pracovat s tradičními i atypickými hladinami vysokého napětí. UniGear Digital splňuje naše požadavky na inteligentní řešení zahrnující monitorování parametrů na všech úrovních připojených zařízení. Jeho důležitou vlastností je přenos dat do nadřazeného řídicího systému halové laboratoře pomocí komunikačního protokolu,“ říká Petr Frýbl, výkonný ředitel RICE.

Dodávka společnosti ABB pro RICE zahrnuje 14 panelů rozváděče UniGear Digital 7,2 kV a 10 kV, vybavených senzory a ochranami REF615, které jsou součástí výrobní řady ABB Relion®615.

Realizace projektu se uskutečňuje ve spolupráci se společnostmi Zlínstav a.s. a Cofely a.s., českými firmami, které působí v oblasti generálních dodávek staveb a služeb. Uvedení projektu do provozu je naplánováno na první polovinu roku 2015.

ABB (www.abb.com) je předním světovým dodavatelem technologií pro energetiku a automatizaci. Umožňuje zákazníkům ze sféry výroby a distribuce energií, průmyslu, dopravy a infrastruktury zlepšit jejich výkonnost při současném snížení dopadu na životní prostředí. Skupina ABB má kolem 145 000 zaměstnanců v téměř 100 zemích světa. V České republice působí v osmi lokalitách a zaměstnává více než 3 300 lidí.

RICE (www.rice.zcu.cz) je nové unikátní výzkumné centrum Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni, kde pracuje přes 150 výzkumníků a podílí se na řešení projektů s celkovým rozpočtem přes 2 miliardy korun. RICE pokrývá kompletní výzkumný řetězec od základního teoretického výzkumu, přes výzkum aplikovaný, až po vývoj a testování funkčních vzorků a prototypů.

Partner rubriky Rozvody energií:

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (579x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (68x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (51x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...