Nacházíte se:  Úvod    Rozvody energií    Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená

Publikováno: 21.11.2016
Rubrika: Rozvody energií

Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součástí rozhodnutí je i ustanovení, které fakticky rozděluje společnou obchodní zónu Německa a Rakouska.

Dokument definuje geografické oblasti, v rámci kterých bude probíhat koordinovaný výpočet přeshraničních kapacit a jejich přidělování. Provozovatel české přenosové soustavy, společnost ČEPS, se dle nařízení stane součástí regionu CORE, který vznikne spojením současných tržních regionů střední a východní Evropy (CEE) a severozápadní Evropy (CWE). Systém řízení přetížení má být zaveden i na německo-rakouské hranici.

„Rozdělení německo-rakouské obchodní zóny považujeme za zásadní směrem k nastavení rovného prostředí při obchodování s elektřinou ve střední Evropě. Jedná se o krok, který je důležitý jak pro bezpečný provoz přenosových soustav, tak pro další spravedlivý rozvoj trhů s elektřinou, říká Zbyněk Boldiš, člen představenstva ČEPS, a.s., zodpovědný za energetický obchod a zahraniční spolupráci.

Rozdělení této obchodní zóny má být provedeno na základě kalendáře schváleného relevantními regulačními úřady a provozovateli přenosových soustav. Nejpozději však k termínu zavedení společné metodiky výpočtu kapacity založené na fyzikálních tocích pro časový rámec denního a vnitrodenního trhu.

Rozhodnutí ve věci takzvaných regionů pro výpočet kapacity bylo přijato v návaznosti na síťové nařízení CACM (nařízení Komise 2015/1222 ze dne 24. července 2015, kterým se stanoví rámcový pokyn pro přidělování kapacity a řízení přetížení). Z něj vyplývá povinnost stanovit regiony pro výpočet kapacity a jejich prostřednictvím vymezit hranice nabídkových zón přiřazené provozovatelům přenosových soustav, kteří jsou členy každého regionu.

Plné znění rozhodnutí ACER je k dispozici ZDE.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (614x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (68x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (51x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...