Nacházíte se:  Úvod    Rozvody energií    ČEPS chce přenášet maximální množství elektřiny, ale bezpečně. A to transformátory PST umožní.

ČEPS chce přenášet maximální množství elektřiny, ale bezpečně. A to transformátory PST umožní.

Publikováno: 12.4.2017
Rubrika: Rozvody energií

V rozvodně Hradec u Kadaně technici dokončují montáž tří PST transformátorů (Phase Shifting Transformers – transformátory s regulací fáze). Dodávka posledního, čtvrtého transformátoru má zpoždění. Stroj neprošel v italském závodě přejímacími zkouškami. Zatím poslední, třetí transformátor dorazil do rozvodny na začátku června 2016.

Provozovatel české přenosové soustavy, společnost ČEPS, uvedl v rozvodně Hradec u Kadaně do provozu dva ze čtyř PST transformátorů (Phase Shifting Transformers). Spuštěny byly ve dvou fázích – na začátku roku 2017. Na jedné ze dvou propojovacích linek s východní částí Německa tak mohou od 13. ledna dispečeři lépe regulovat toky elektrické energie a udržovat je v bezpečných mezích. Spuštění obdobných strojů v rozvodně Röhrsdorf předpokládá tamní provozovatel přenosové soustavy, společnost 50Hertz, ve druhé polovině letošního roku. Ke zprovoznění dvou ze čtyř strojů společnost ČEPS přistoupila vzhledem ke zpožděné dodávce čtvrtého transformátoru. PST transformátory nejsou sériově vyráběná zařízení. Jedná se o zakázkovou výrobu „na míru“. Velice náročná pro konstrukční návrh tohoto zařízení je skutečnost, že se oproti standardním transformátorům skládají ze dvou částí: sériové a budící jednotky. Každá z jednotek je umístěna v samostatné nádobě. Tyto nádoby jsou mezi sebou elektricky propojeny. Výsledkem je technologicky složité a robustní elektrické zařízení, které umožňuje regulovat toky elektrického výkonu v síti.

Transformátory s regulací fáze jsou stroje, které prostřednictvím posunu fázového úhlu napětí na jeho vstupu a výstupu umožňují aktivní řízení protékajícího činného výkonu. Zjednodušeně řečeno, představíme-li si přenosovou soustavu jako nádrž s mnoha přítoky a výpustěmi, funguje PST jako stavidlo, které omezí, resp. zvýší průtok danou výpustí. Omezení toku na jednom vedení způsobí přerozdělení toků. A protože elektřina proudí cestou nejmenšího odporu, část toků se přesune na jiná, méně zatížená vedení, čímž se eliminuje možné přetížení přenosové sítě.

Provozování PST transformátorů spolu s obdobnými zařízeními na německo-polské hranici pomůže stabilizovat tranzitní toky. Funkcí PST transformátorů není bránit tomu,
aby elektřina proudila přes naši přenosovou soustavu. ČEPS chce přenášet maximální množství elektřiny, ale bezpečně, bez ohrožení spolehlivosti dodávek elektřiny v České republice.

CEPS wants to transmit the maximum amount of electricity, but safely
And this is made possible by PST transformers. Technicians are completing the installation of three PST (Phase Shifting Transformers) at the substation in Hradec u Kadaně. The delivery of the last, fourth transformer has been delayed. The machine did not pass its acceptance tests in the Italian factory. Meanwhile the last, third transformer arrived at the substation at the beginning of June 2016.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
Celkový pohled n PSTDoprava PST po voděPřekládání PST z lodě na transportní vozidloInstalace PST na místo v transformovně u Kadaně

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (681x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEPS zmodernizovala vedení spojující rozvodny Mírovka a Čebín  ČEPS zmodernizovala vedení spojující rozvodny Mírovka a Čebín (49x)
Společnost ČEPS dokončila modernizaci převážné části vedení V422 mezi rozvodnami Mírovka v Kraji Vysočina a Čebín v Jiho...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (49x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...