Nacházíte se:  Úvod    Svaz průmyslu a dopravy požaduje, aby vláda neustupovala nátlakovým skupinám

Svaz průmyslu a dopravy požaduje, aby vláda neustupovala nátlakovým skupinám

Publikováno: 14.9.2010
Rubrika:

Svaz průmyslu a dopravy vyzval na MSV vládu k tomu, aby neustupovala různým nátlakovým skupinám z různých podnikatelských sfér. Ty si totiž za poslední léta zvykly, že by se bez státu samy neuživily. Prioritou státu mají být zdravé, tedy veřejné finance pro podnikání, zabezpečení důchodů, zdravotnické péče apod. Řekl to na tiskové konferenci prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

Připomněl, že vláda nevytváří podnikatelskou sféru, ale pouze podmínky pro její fungování. „Nyní je třeba učinit konkrétní reformní kroky, protože bez nich se nebude Česká republika rozvíjet. Věříme, že vláda dostojí svým závazkům,“ doplnil Míl. Premiér Petr Nečas v této souvislosti potvrdil, že v první etapě vláda musí stabilizovat veřejné finance. „Změny musí platit co nejdříve. Půjde o cestu rozpočtových škrtů, následovat budou skutečné hluboké reformy. Půjde zejména o reformu důchodů, zdravotnictví, sociálního systému, terciálního školství atd. Pokračovat budeme v reformních krocích týkajících se výzkumu, vývoje a inovací. Jen tak lze založit základy prosperity této země. Důležité je snížit prostor pro korupci,“ řekl předseda vlády.
„Vláda musí výrazným způsobem přispět ke zlepšení společenské atmosféry, bodem číslo jedna je otázka korupce. Musí se změnit přístup úředníků na všech stupních. Jinak si můžeme o vyrovnaných veřejných financích nechat pouze zdát,“ poznamenal Míl. Konkrétní kroky při jejím řešení spočívají podle premiéra v transparentnosti rozhodování při veřejných zakázkách. “Všechny informace o veřejných zakázkách budou zveřejněny na internetu. To znamená celá vlastní dokumentace, hlasování a rozhodování jednotlivých orgánů veřejné správy až po zveřejnění kompletního znění příslušné obchodní smlouvy. V současnosti totiž často platí, že s odkazem na obchodní tajemství není možné všechny údaje zakázky zveřejnit. Toto bychom chtěli odstranit. Členové výběrové komise by měli být losování až těsně před otevíráním obálek,“ konstatoval Nečas.

Vláda chce také, aby vznikly speciální soudy zaměřené na boj s korupcí a specializované útvary státního zastupitelství. Korupční případy jsou velmi často spojeny s komplikovanými záležitostmi finanční a ekonomické kriminality. To vyžaduje hluboké znalosti a odbornost od vyšetřujících orgánů. Celkem jednoduchý protikorupční návod vyslovil na tiskové konferenci Jaroslav Míl: „Investiční a nákupní akce by se měly centralizovat. Čím méně stát peněz obdrží, tím méně utratí. Peníze by se také neměly stále přerozdělovat, protože každý dostane trochu a nikomu nic nezbude – peníze se ztrácejí neznámo kam.“

Na tiskové konferenci se také hovořilo o tvorbě nového občanského zákoníku a zákoníku práce. Premiér Nečas by chtěl, aby komplexní novela zákoníku práce začala platit co nejdříve. Podle něho by to mělo být zřejmě v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek uvedl, že vláda usiluje o větší flexibilitu trhu práce, nesdílí však optimismus těch, kteří doufají, že změny budou hotovy už v prvních měsících příštího roku. „Nicméně vláda dělá vše pro to, aby část novely zákoníku, která je nezbytná pro přijetí státního rozpočtu na rok 2011, začala platit od začátku ledna,“ řekl. Zákoník práce by měl vést k větší flexibilitě pracovněprávních vztahů, pružnosti trhu práce a zaměstnavatele by změny měly motivovat k tomu, aby vytvořili nová pracovní místa.



 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Dostavba JE Temelín - příležitost pro český průmysl? (29x)
Odborná konference 52. mezinárodního strojírenského veletrhu se bude konat 15. září 2010 od 10 do 17 hodin, Vý...
Jaroslav Míl: Se silným sdružením pro dostavbu Temelína by se musel dohodnout každýJaroslav Míl: Se silným sdružením pro dostavbu Temelína by se musel dohodnout každý (23x)
Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR na konferenci Mezinárodního strojírenského veletrhu vyzval zástupce českého průmys...
Konference Energie pro budoucnost: efektivní distribuce a spotřeba elektřiny v průmyslu (23x)
Při jarních Stavebních veletrzích 2010 v Brně se konala první konference Energie pro budoucnost se zaměřením na využití ...